Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 01:14 - И отново е 8 май - Денят на Белия Лотос
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 3655 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2008 07:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  image

Денят, в който е престанало да бие сърцето на една от най-великите и удивителни жени в човешката история - Елена Блаватска.
   За нея и за този ден вече съм писала:

   Докосване до Блаватска 
   Денят на Белия Лотос 
    Днес 


   Днес ми се иска да почета паметта й с няколко откъса от предговора на Елена Писарева към книгата на Блаватска "Гласът на Безмълвието". Е.Писарева е осъществила първия превод на тази книга на руски  /от английски - езика, на който е писала всичките си произведения Блаватска, живеейки в Индия, САЩ и Англия/.

 "Още не е дошло времето да бъде обнародвана достоверна биография на Е.П.Блаватска. Европейската наука не може да даде ключ за разгадаването на нейните необикновени психически възможности. А докато не дойде това време, единственият верен критерий за истинското значение на Е.П.Блаватска могат да бъдат дамо плодовете на нейната дейност. Разясненията за нейната вътрешна същност би следвало да се търсят в нейното учение, в което тя се явява истински воин на Духа. В многобройните си книги и  статии, появили се в периода 1875-1891 год.  в три различни части на света, Елена Петровна неуморно е призовавала към духовност, към освобождаването на мисълта от гнета на външните форми, към широка търпимост, към осъществяването на единство и братство между хората и народите. Тя с пламенен ентусиазъм утвърждава божествеността на човешката природа и възможността й да контактува с висшите светове. С неукротима енергия се е борила със залелия света материализъм и с всичко, което погасява духа. Именно тази неукротима енергия, не признаваща компромиси и предпазливост, никога не спираща се в своята смела борба пред възможността от лични тежки последствия, е породила толкова враждебност против Елена Петровна. Но същите тези нейни качества са привлекли и безгранично предани ученици и последователи, които свято почитат паметта й. И досега в Западна Европа се срещат хора, които са я познавали лично и с въодушевление си я спомнят като очарователна  събеседница; спомнят си могъщата сила на духовното й влияние върху всеки, който е подхождал към нея с доверие; спомнят си и удивителното съчетание на една титанична натура и – от друга страна – необикновена искреност и незлобливост, което й е придавало такава ярка оригиналност.

Ако се обърнем към плодовете на нейната дейност, то те трябва да бъдат търсени преди всичко  във Възраждането на древния Изток, което се изразява в растящия интерес към неговота духовно творчество и във всестранното изучаване на това творчество. Тези плодове са оживили интереса към религията и мистиката, който е дал животворен тласък на спаружващата се в безжизнения материализъм западна мисъл....

В своята „Тайна Доктрина”  Е.П.Блаватска е направила първи опит – който преди нея не е правил никой – да направи синтез на научната, философска и религиозна мисъл на всички времена и народи. Пред такива плодове би трябвало да замлъкне всяка враждебност и да възникне дълбоко уважение към необикновената сила на тази душа, съумяла да даде такъв мощен тласък на човешката мисъл.

Нека тази малка книга да научи мислещия читател да разбере и заобича тази голяма душа, която е била способна да се издига на такива небсни висоти, където няма място за нищо преходно, лично и условно, където вече се чувствува дъхът на Божественото и Вечното".


"Гласът на Безмълвието" на български:
http://www.palitrabg.net/15h.htm



Тагове:   май,   Отново,   лотос,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tamzin - Признателност
08.05.2008 11:19
огромна и БЛАГОДАРЯ за написаното! Щастлива съм, че живота ми даде възможност да "срещна" такава личност като Блаватска! Продължавам да чета трудовете й и винаги намирам нещо ново, а това си е чиста радост! Не по-малко се радвам, че открих теб като СЪ-мишленик! Поздрави и бъди щастлива!
цитирай
2. tagarski - БЛАГОДАРНОСТ и ПРИЗНАТЕЛНОСТ ... + ... ЕЛЕНА БЛАВАТСКА...
08.05.2008 17:01
"Тайното учение утвърждава основното тъждество на всички души с вселенската Свръхдуша, койато сама по себе си е едната страна на Непознаваемиа Корен. Всиака душа - искра от вселенската Свръхдуша - задължително странствува през Цикъла на Въплъштението /или на "необходимостта"/, съгласно цикличниа и кармичниа закон, в продължение на целиа определен срок....
По този начин тиа изкачва всички стъпала на интелектуалност - от най-долниа до най-горниа Манас ...
Кардиналното учение на ЕЗОТЕРИЧНАТА ФИЛОСОФИА не допуска никакви предимства или лични дарове за човека освен онези, които е спечелил чрез своето Его с лични усилиа и достойнства през дългата поредица от промени и ПРЕРАЖДАНИА на душата...
Брама се намира във всеки вселенски атом, а шестте начала на природата произлизат все от Седмото и Едно Начало - Единствената Действителност както в космическиа, така и в човешкиа свиат...
Тайното учение признава вечността на Вселената IN TOTO /изциало/ ...
Тайното учение поддържа безусловната всеобштност на закона за периодичността, за прилив и отлив, за растеж и упадък... Ден и ношт, живот и смърт, сън и бодърствуване - тези смени са толкова обикновено йавление, така съвършена е неговата всеобштност, койато не допуска изклиучениа, че е лесно да се разбере зашто виждаме в него един от основните вселенски закони.
На тези основни /и други - б.м./ схваштаниа почива Тайното учение."
Елена Блаватска. Тайното учение. Книга първа. Предговор. стр. 46-71.
Това е автентично допълнение от самата Елена Блаватска към отличниа текст, публикуван от roksolana.
цитирай
3. roksolana - :) tamzin,
08.05.2008 21:39
И на теб - чувство за радост и осъщественост!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 758215
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031