Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2008 12:49 - Ехо от един празник
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 2524 Коментари: 0 Гласове:
0




     Какво ли не се изписа и тази година за 24 май, за Кирил и Методий...
    Общо взето е благословение за една нация, ако има факти, събития, личности, които я консолидират, които й придават в собствените й очи ценност и величие, които я открояват сред останалите нации и я правят равнопоставена сред най-великите от тях.
     На българите май и малкото подобни примери са им в повече...
     Ама българи ли били, та да ги честваме, ама трябвала ли ни изобщо тази кирилица, която ни изолирала от "цивилизования свят", който масово пишел на латиница и т.н. Защо така Толстой, Достоевски и мн.др., писали на същата тази кирилица, не се оказаха изолирани от "латинизирания свят"? Ако ще говорим за някаква културна изолация и свито пристъпване от крак на крак на периферията на европейската и световна култура, то за българите причините са много по-различни и много по-дълбоки от просто писането на кирилица...
    Защо отрицанието на идеологизираните клишета трябва да се разпростира и върху личностите, по адрес на които се изричат? Които личности - Кирил и Методий - се радват на траен и дори нарастващ интерес извън България, където, без да се зациклят върху произхода им, ги издигат на пиедестал като действително велики просветители... 


Мурманск
 image 
    В Мурманск през 1986год. за пръв път в Съветския съюз е празнуван Деня на славянската писменост и култура. Инициативата е на местните литератори.След няколко години, на 22 май 1990 год. в градинката пред областната научна библиотека е открит паметника на Кирил и Методий - подарък от България.   Москва, Славянския площад
 image  Паметникът е открит на 24 май 1992 год.
   Скулптор Вячеслав Кликов.
   Паметникът става печално известен сред местните филолози с грешките, допуснати в надписа, направен с претенциите да е "на старославянски" - така и до днес тук наричат езика, който за българите е старобългарски. Е, аз лично направих каквото можах, докато преподавах въпросния "старославянски" в университета - занятията ми в началото на курса винаги започваха с разяснения и обзор на научните дискусии по въпроса. И си го наричах езика старобългарски.


Киев, Михайловския площад
image

    Централната фигура тук е на княгиня Олга, отляво на нея са Кирил и Методий, отдясно - апостол Андрей Първозвани.
    Паметникът е проектиран в началото на 20в. като първия от редицата паметници, които е трябвало да маркират т.нар. "Исторически път" - от Софийския до Михайловския площад. За създаването на паметниците бил създаден специален комитет при Военно-историческото дружество.
    На 10 януари 1911год. идеята била одобрена от Николай II, който лично дарил 10 000 рубли за  паметника на княгиня Олга, Кирил и Методий и апостол Андрей. 
   На 31май 1911 год. се състоял конкурсът за проект на бъдещия паметник. Победил проектът на скулптора Иван Кавалеридзе.
   Паметникът бил открит на 4 септември 1911 год. с твърде скромна церемония. Шумни големи тържества били недопустими в деня, в който в една от киевските болници умирал Пьотр Аркадиевич Столипин...
    Красивите бели фигури върху розов мрамор просъществували по-малко от десетилетие...През 1919 год. статуята на княгиня Олга била съборена и разсечена на две, след което закопана под самия паметник. Страничните фигури били просто заковани с дъски. На централния постамент бил поставен бюст на украинския поет Тарас Шевченко. Но постепенно дъските , които закривали страничните фигури, били отмъкнати за отопление от студуващите  през гражданската война киевляни и композицията придобила твърде нелеп вид. Затова през 1923 год. паметникът бил напълно унищожен.
    В самия край на 20в. той бил успешно възстановен по стари фотографии - фигурите са изсечени от бял мрамор, постаментите са от розов мрамор.
     Открит е на 25 май 1996 год.


Владивосток

image



Още паметници на различни места по света:
http://otvet.mail.ru/question/14718941/


   И една новина от последните дни:

   Още един паметник ще се появи в Украйна - в Днепропетровск.
   Решението е прието на 22 май 2008 год. на сесията на Днепропетровския градски съвет. Прието е с рядко единодушие от представителите на всички политически партии, които иначе рядко и трудно намират допирни точки.  Също така е прието решение една от улиците на града да бъде наречена с името на Кирил и Методий.


    Та така....
    Ние българите явно сме си изпълнили историческата мисия що се отнася до великите просветители...Предали сме щафетата нататък...Защото всички паметници и чествания на Кирил и Методи извън България са възниквали след много въпроси - риторични или не - защо българите празнуват този празник, а ние, които пишем със същите тези букви - не? Импулсът така или иначе е идвал от България, от българските традиции, от българската култура.
   Така...Предали сме щафетата и вече можем да се отпуснем... И да си починем малко - от българската култура, от българския език, от кирилицата...Така де,за какво са ни в края на краищата .... и спокойно да се оттеглим като нация от световната сцена.


Все пак:
http://www.fortunecity.com/victorian/coldwater/293/cyr_meth.htm

"Тази страница е за тези, които се питат защо за нас 24 май е празник? Тя е и за тези, които знаят защо, но все пак не се чувствуват твърде уверени в отговорите си на следващите въпроси.

Защо чествуваме Св. Св. Кирил и Методий? Какви са те, византийци, българи или просто славяни? Какво са създали те, глаголицата или кирилицата? И ако е само глаголицата, защо кирилицата е наречена на Св. Константин-Кирил Философ? И защо на всички образи на светите братя у нас е показвана кирилицата? Това грешка ли е? И още, кой е създал кирилицата и защо тя е взела връх над глаголицата?

Тези и някои други въпроси не се осветляват добре в нашето училище и повечето от нас не могат да си отговорят задоволително на тях. Глупаво е да се разчита на гол патриотизъм. Така много започваме да приличаме на едни наши западни съседи, които твърдят някои неща, разчитайки, че повтаряйки ги хиляди пъти те ще станат истина".



Тагове:   Ехо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 759754
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930