Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2007 13:31 - Докосване до Блаватска
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 2216 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 07.05.2008 23:13



    Знам, че когато езотерици, или държавни чиновници, или който и да е друг жител на гр.Днепропетровск, Украйна попадне на Запад и каже, че е от този град, почти винаги чува в отговор: ооо, Блаватска! И повечето от украинците се чудят коя е тази Блаватска...и какво общо има тя с техния град... и защо на Запад е толкова известна, а те даже не са чували за нея. 
    Имах щастието да работя в Днепропетровския исторически музей по времето, когато той реши да направи свой филиал в родната къща на Блаватска, която се е запазила до днес и да бъда една от първите научни сътрудници и екскурзоводи в този филиал. Той е замислен като музеен комплекс "Музеен център на Е.П.Блаватска и семейството й".              Самата Блаватска е хронологически последната и най-ярка личност от цялото семейство. 
    Майка й - Елена Ган - е първата изявена украинска писателка, чиито повести са печатали навремето дебелите литературни списания, съвременниците й са я наричали "Лермонтов с рокля", "руската Жорж Санд". 
    Сестрата на Блаватска - Вера Желиховска - също става писателка, но тъй като произведенията й са пропити с дълбо християнски дух, почти целия 20 век я обрича на забвение в родината й. 
    Чичото на Блаватска - Ростислав Фадеев - е един от най-известните военни историци в Руската империя. 
    Мнозина са чували за реформатора Вите - той е братовчед на Блаватска. И т.н. и т.н. и т.н. 
    Всички те обаче не могат да се сравняват с Блаватска и нейната популярност в световен мащаб. 
    На родната й къща има паметна плоча, на чието откриване през 1991г. (стогодишнината от смъртта на Блаватска) е пристигнала лично председателката на Теософското общество Радха Берние. 
    Всяка година в тази къща се провеждат празници, които събират все повече хора - на 12 август - рождения ден на Елена Петровна и на 8 май - деня, в който е престанало да бие сърцето й. 
    Тази дата се отбелязва от всички теософи по света като Ден на Белия Лотос. Това е празник, на който звучи много музика, почита се паметта на тази уникална жена и според завещанието й се четат глави от нейната книга "Гласът на мълчанието". Денят на "смъртта" се превръща в един светъл празник, от който всички си отиват със светещи лица и души...
    За Блаватска е изписано много - "pro" и "contra". Естествено всеки я възприема на нивото на собственото си съзнание. 
    Ще ми се да спомена за един не много известен факт, свързан с историята на България. Когато избухва Априлското въстание и много известни личности в Европа заговарят за страданията на българския народ, Тургенев пише едно много силно стихотворение, посветено на тези събития, Блаватска го превежда на английски и го публикува в Америка, като също протестира против безчинствата на турците. По време на последвалата Руско-турска война тя дарява всичките си хонорари на руския "Червен кръст" - тогава излиза първата й книга, която се разкупува веднага - "Разбулената Изида", освен това постоянно публикува статии. 
    И изобщо...ако се задълбочиш в биографията на тази действително уникална личност, виждаш толкова земни неща...които обаче винаги са оставали подчинени на Небесното...Тя абсолютно точно е знаела и го е твърдяла - че книгите й ще бъдат оценени след сто и повече години ("Тайната Доктрина" излиза през 1888-ма), че пише за следващите поколения. За нас.


Тагове:   докосване,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunflower - Благодаря ти за тези факти!
25.04.2007 13:42
Повечето не ги знаех.
Иначе, знам, че е писала за нас, ама де да беше писала и малко по-простичко! :)))
Не, шегувам се ... мисля, че сложния и стил си има своя смисъл. :)
цитирай
2. roksolana - :)
25.04.2007 14:01
Мдааа, виждала съм хора, които направо са ставали неадекватни, докато са се опитвали да прочетат "Тайната Доктрина". Питам ги защо го четете това, след като явно ви побърква. Отговорът: ама това е "Тайната Доктрина"! Т.е. нещо, което като го прочетат и ще им се разкрият всички тайни на Земята и Небето. Да ама не.
Това е нещо като висша математика. Ти научи първо "таблицата за умножение" на езотериката. Ако искаш именно Блаватска да четеш - тя има толкова статии, писма, в които всичко е много по-просто казано. В "Разбулената Изида" стилът изобщо не е езотеричен, по-скоро е научно-популярен. Не, направо "Тайната Доктрина" ще четем! И естествено - мощна отрицателна реакция...Иначе за готовите да възприемат информацията и стила й не е толкова сложно.
И още - в биографиите на Блаватска повсеместно пишат, че е родена в Екатеринослав,Русия. Градът е в Украйна и от 1926 год. се казва Днепропетровск .
цитирай
3. comfy - Ваня, чудесен постинг!!! :))
25.04.2007 16:30
Все се чудех кога ще се появи от тебе - по разбираеми причини!! :))

Много точно, кратко и ясно - поздравления!!!:))

А това, че Е.П. Блаватска е от хората, които остават и винаги ще са в Общата История на Човечеството е безспорно!...

Прегръдки и целувки! :))
цитирай
4. roksolana - :) comfy.
25.04.2007 16:41
Благодаря ти за коментара. Вече ще имаш един повод по-малко за чудене в тоя живот :)))
Усмихната прегръдка! :)*
цитирай
5. анонимен - истината
05.05.2007 20:08
Има една блестяща книга "Павианът на г-жа Блаватска", която разкрива цялата истина за нея и основаното от нея движение, наречено теософия. Може да се прочете в в руски превод: http://sufism.ru/libr/txt/washington/index.htm

-----

http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev
цитирай
6. roksolana - :)
07.05.2007 12:14
Уважаеми Павел Георгиев, благодаря Ви за коментара! :)
Естествено чела съм въпросната книга доста внимателно. Благодаря Ви за препратката - освежих си впечатленията.:)
Да започна с това,че П.Вашингтон е само един от стотиците хора (и си има пълното право да пише така, като той вижда), писали книги по темата. Аз съм изчела практически всички, до които съм могла да се добера по един или друг начин - за да си съставя - доколкото това е възможно - цялостен поглед върху феномена. И в никакъв случай не бих си позволила да взема която и да е от тези книги (дори и най-възхваляващата Блаватска и теософията) и да кажа: ето, това е една блестяща книга, която разкрива цялата истина...
Ще си позволя да изкажа мнение, че като представител на Духовната Академия и православното християнство, пък и просто като разумен човек - от моя гледна точка - Вие би трябвало доста по-осторожно да използвате думите "цялата истина". Ако поне един път сте се опитвали да научите цялата истина за някого или нещо, Вие непременно ще се съгласите с мен, че за това една (1) книга е повече от недостатъчна.
В края на краищата "истината не е в устата на говорещия, а в ушите на слушащия". Доста примитивно, но факт - много хора просто н е ч у в а т и н е в и ж д а т това, което не се вписва в тяхната съзидана и зациментирана веднъж и завинаги система от съждения и вярвания.
Второ: теософията като религиозно-философско езотерическо учение съществува от хилядолетия и в този смисъл е фактологическа грешка твърдението, че това е движение, основано от Блаватска. Тя е основала не теософията,а Теософското дружество (на 17.11.1875г. в Ню Йорк), което е имало за задача в края на 19в. да възроди хилядолетните теософски идеи и да ги направи достояние на "широките народни маси". Целите на това дружество (което с годините се разраства и има филиали в целия свят) при основаването му са декларирани така:
1.Да формира ядрото на всемирното братство на човечеството независимо от цвят на кожата, раса, пол, вероизповедание.
2.Да подкрепя сравнителното изучаване на религия, философия и наука.
3.Да изследва необяснените закони на природата и на скритите възможности на човека.
Уважаеми Павел Георгиев, би ми било интересно да разбера лично Вие какво имате против тези задачи. Мога да допусна единствено, че делите хората по вероизповедание...
Всъщност за мен и досега си остава абсолютна загадка защо православието се опълчва срещу Блаватска, след като тя н и к ъ д е не казва и дума против Христос и православието. Ако не съм права, можете да ми посочите книга и страница с подобно нещо.
Спирам дотук, но ако сте настроени за дискусия - нямам нищо против.:)


цитирай
7. анонимен - Ден на белия лотос
07.05.2007 21:05
http://ebulletin.liternet.bg/index.php?page=news_show&nid=3907&sid=12

сигурно си наясно, но и утре ще го има :) наскоро разбрах за това събитие и отскоро се запалих по Блаватска, сега виждам, че много хора се интересуват от теософия и това ме радва :)

Катя
http://kabomy.org
цитирай
8. roksolana - :) Катя,
08.05.2007 10:14
Благодаря ти много за коментара и препратките! :)
Не се съмнявам, че събитието в София ще е на ниво - ако го правят хора, които обичат Блаватска и теософията.
Ако присъстваш там, много ще се радвам да разкажеш за това :)
Поздрав и усмивка за теб! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760499
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930