Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2007 14:57 - Денят на Белия Лотос
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 1273 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 05.05.2008 00:18


 

     Доста може да се намери за него в Google… Няма да се разпростирам надълго и широко за самия празник. Тъй като навсякъде, където се отбелязва, се провеждат четения, посветени на ЕПБ (или HPB – Ейч-Пи-Би – така са я наричали англоезичните й приятели и последователи) – да си направя и аз едно малко “четене” – най–вече през призмата на влиянието й в най-различни области на живота.
      Една от най-сериозните изследователки на живота и творчеството на ЕПБ – Силвия Кренстон (една от книгите й - http://www.theosophy.ru/lib/wl-the00.htm) – цитира публикация във в. “Sun" непосредствено след смъртта на Блаватска – на днешния ден преди 126 години : "Жена, която така или иначе е карала околните – отначало в малкия свят на своето детство, а после и от двете страни на земното кълбо – да говорят за нея и да спорят, да защитават или осъждат нейния характер и мотиви… смъртта на която предизвика такъв ураган от телеграми между два континента, като че ли е починал някой император – една такава жена наистина е една изключителна личност” …               Некрологът в "The Herald Tribune" (10.05.1891год.) завършва с думите: 
" Някога, може би много скоро възвишеността и чистотата на нейните стремежи, мъдростта и широтата на нейното учение ще бъдат осъзнати по-пълно и паметта й ще бъде възнаградена с почестите, които по право й принадлежат”. 
     Разбирането, че е “избързала със сто години”, не пречи на Блаватска да живее и твори с такава всеотдайност, която би била направила чест на всеки. Хиляди страници изписани на ръка – книги, статии, писма – ден след ден, година след година…Къртовски труд, отразил се на здравето й, не издържало в крайна сметка атаката на един грип… 
     Колкото и да е била оплювана и охулвана от най-различни страни приживе, тя започва да живее истински именно през следващите сто години, когато се сбъдват много от пророчествата й и става ясно какъв е истинският мащаб на стореното от нея и на влиянието й върху едни от най-светлите умове на планетата. 
     За аналитичния ум, боравещ само с неопровержими факти, е много интересно едно от пророчествата на ЕПБ – точно датирано. В “Тайната Доктрина”  има следните думи: “…Между нашето време (1888 год.) и 1897 год. Покровът на Природата ще бъде разкъсан и материалистичната наука ще получи смъртоносен удар”.
     Фактите: 1895 год. – откриването на рентгеновите лъчи, 1896 год. – откривнето на радиоактивността, 1897 год. – откриването на електрона, 1898 год. – откриването на новия химически елемент радий и т.н и т.н. и т.н. – вълната от научни открития продължава и в началото на 20в. – през 1905 год. – едно от фундаменталните открития на 20в. – квантовата теория. Знаменитото уравнение на Айнщайн – почти 20 години след написаното от ЕПБ за преминаването на енергията в материя и обратно…Темата е безкрайна…
     Какво е влиянието на Блаватска и “Тайната Доктрина” върху творците в най-различни области на изкуството? Бих разказала всичко подробно, но има да пиша дни наред :) 
     Доста е изписано за влиянието й върху живота и творчеството на най-ярките представители на ирландското литературно възраждане – Джойс, Расел и Йетс, който лично се е срещал с Блаватска и е бил член на Теософското общество, също и на редица американски и британски писатели като Дж. Лондон, Елиът, Баум и др. 
     Да не забравяме и Николай и Богомил Райнови…
     Най-непосредствено е влиянието на творчеството и идеите на Блаватска и върху основоположниците на абстракционизма в изобразителното изкуство – Кандински и Мондриан (също член на Теософското общество). Отделно може много да се напише за Гоген… 
      В музиката – три велики имена, формирали творческото си светоусещане до голяма степен под влияние на теософията: Малер, Сибелиус и – разбира се! – Скрябин! На масата му винаги са били  “Теософски вестник” и “Тайната Доктрина” (която е била настолна книга и на Айнщайн). 
      .....Този разказ не може да има край. Защото и досега много от научните открития и изобщо всички неща, които стават около нас, имат паралели и пряка връзка с най-различни места в “Тайната Доктрина”… 
       За завършек – думите на милата ЕПБ, намерени в чекмеджето на бюрото й, след като е престанало да бие сърцето й: “Съществува път – стръмен и трънлив, изпълнен със всевъзможни опасности – но все пак – път. И води той към Сърцето на Вселената. Аз мога да ви разкажа как да намерите Тези, които ще ви покажат тайния ход, водещ все по-навътре… Този, който неуморно се стреми напред , го чака една неописуема награда: сила да дарява на човечеството благословение и спасение. Този, който е претърпял неуспех, го чакат други животи, в които може да дойде успехът. Е.П.Б.” 
       Обичам ви! Прегръщам ви всички! :)



Тагове:   лотос,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. candysays - Благодаря ти! :)
15.05.2007 16:18
Прекрасен пост... Мен също ме вълнуват тези неща, макар да не съм така запозната като теб в детайли (а само бегло) с нейната личност. Но имам собствени подобни... кумири, хайде да ги нарека... Не са много, но са много важни :)

Думите на Блаватска с които завършваш поста си, са толкова точни... До същия извод стигнах и аз... неотдавна :) Свещено е да знаеш това... Свещени са някои неща...

Още веднъж ти благодаря. Прекрасна си :) Прегръщам те и аз... :)*
цитирай
2. roksolana - :) Кенди,
15.05.2007 16:35
мило момиче, удоволствието е изцяло мое! :))*

цитирай
3. candysays - :))
15.05.2007 17:21
Усещам, че имаме обща основа за една истински полезна комуникация... :) Така че- пак ще се включвам ;) Отбивай се при мен и ти, когато имаш време, възможност и най-вече желание...
:)*

Всичко най-добро!...
цитирай
4. roksolana - :)
15.05.2007 17:36
Аз си се отбивам ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760422
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930