Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2007 12:11 - Факти и размисли
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 2102 Коментари: 10 Гласове:
0



    Най-много болка могат да ни причинят хората, които най-много обичаме. Факт,от който няма къде да се скриеш. Не че непременно ни я причиняват. Но една и съща дума, да речем, произнесена от абсолютно непознат и безразличен ни човек, наранява по-малко, отколкото ако е произнесена от този, за който сърцето ни е отворено до край - без условия, без мерки и теглилки, без всякакви "ако" и "може би". Може и да не е дума. Може да е жест. Недомлъвка. Или мълчание.
    Болката...Свиква ли се с нея? И трябва ли да свикваме? Как да я възприемем изобщо, как да я преживеем и надмогнем? Забравя ли се? Трябва ли да я забравяме? Или е полезно от време на време да си броим и припомняме белезите по душата? За да избегнем появата на нови белези...
    Болката е част от живота. Животът ни е непрекъснато преодоляване, постоянен избор, непрекъснато отстояване на себе си, търсене на себе си. Затова и болката ни е постоянен спътник.
    Какво значи да се научиш да живееш? Може би - да се научиш да ходиш по житейските друмища и пътечки, без постоянно да се спъваш, да падаш и след това да потриваш ожулени лакти и колене. Или ожулена душа.
    Как се учи детето да ходи? Пада.Става. Спъва се. Става. Не може да прекрачи праг или стъпало. Пак пада. И пак става. Докога болка от падането и пак ставане? Докато се научи. 
    Как се учи човек да живее? Процесът е същият. Докога? Докато се научи.
    Затова - да не проклинаме болката...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. avangardi - Ако трябва да кажа нещо за предателството- боли.
30.10.2007 12:23
Най-боли от близък. Най-трудно се прощава на близък, защото в действителност няма как да му отмъстиш. Ако му причиниш болка, ще нараниш себе си повече.
цитирай
2. roksolana - avangardi,
30.10.2007 12:34
Замислих се малко...не, никога не съм мислила за отмъщение...
Може би защото отдавна съм се убедила, че животът така или иначе си слага всичко по местата...
Усмихнат поздрав! :)
цитирай
3. avangardi - Аз също никога не мисля за отмъщение,
30.10.2007 12:44
дори не си позволявам и лошо да помисля за човека, а винаги намирам поводи да го оправдая.
Аз съм вечния оптимист и вярвам винаги в Човека!
Е, понякога минавам за наивна с това си поведение за повечето хора, но никога не съм сбъркала в преценката, че правилно съм постъпила.
Важно е да простим. Прошката е велико нещо. Трябва да умеем да прощаваме на другите и на себе си. Тогава настъпва Мир в душата!
цитирай
4. roksolana - За прошката съм съгласна. А дали ...
30.10.2007 12:53
За прошката съм съгласна.
А дали детето прощава на това, което го е спънало, докато се учи да ходи? Или го възприема като нещо естествено - да, неудобство, да, болка, но не го превръща всеки път в трагедия...
цитирай
5. avangardi - А за децата,
30.10.2007 13:03
те не се сърдят, само плачат когато ги заболи.
Но така опознават света и в повечето случаи не повтарят наученото от болката.
цитирай
6. roksolana - Хм, знаеш ли. . . Не всички плачат. . . ...
30.10.2007 13:16
Хм, знаеш ли...Не всички плачат...
Това съм го наблюдавала не знам колко пъти. Детето пада и естествено в този момент не му е комфортно. По-нататък всичко зависи от майката/бащата/бабата/дядото.
Първи вариант: спокойно възприемане, помощ на детето (само ако то още не се е научило да се изправя самО!) и тръгване отново.
Втори вариант: изплашени викове "Ииии!", "Оле!","Удари ли се?!" и т.н., вдигане на ръце, преглеждане на всички пръстчета, дрешки т.н., изобщо - събитие, трагедия!
При кой вариант детето ще усвои, че да паднеш и да се удариш е нещо естествено, както и да станеш и пак да тръгнеш - въпреки болката....
А това разбиране наистина се формира точно тогава...
Само паданията и болката се променят през годините...
цитирай
7. avangardi - Ние самите - Александър Белчев [СЛОВОТО]
30.10.2007 13:21
"...Е, положихме една позакъсняла повехнала китка на родителския олтар.

Трудно ми е да уточня, кога точно ме напусна дъщеря ми. Кога загубих доверието и ако трябва да съм честен пред себе си. А май вече трябва - и да се опитвам да загърбвам проблема, той си остава, неотстраним като гърбица на камила.

Може през най-ранния и пубертет да съм я обидил нещо? Затънал до върха на носа в собствените си проблеми, да не съм чул вика и за помощ? Те са толкова предателски тихи, тези тайни скимтежи на пренебрегнатата детска душа, особено при момиченцата.

Ако някой си въобразява, че е посилно да се опазиш от това – той е наивник. Най-много да се опиташ да посмекчиш пораженията.

“Трудно е да бъдеш Бог”, както тактично са кръстили една от най-хубавите си книги любимите ми Стругацки, за да не ни кажат направо в очите, че е невъзможно. Все някога проявяваш малодушие или егоизъм,

и преставаш да бъдеш идеалът за подражание. Децата приемат това с болка, чувстват се предадени, но това е цената за правото на живот: непрестанната болка, като физическата е най-белият кахър.

Майка ти те оставя да си изгориш ръката на печката? И знае защо –

втори път няма да пипнеш. Но кого го боли повече? Тебе ли, че си се опарил? Или нея – като знае какво ти е, и че е можела да го предотврати?

Всеки психолог ще ти го каже, и всеки педагог – ако едно дете се държи зле, търси вън от него причината! То ще се научи да прощава едва

когато се изправи пред аналогична дилема със собствените си деца, и нито секунда по-рано. Опитите - чрез възпитание и образование - да се предотврати това, са само преливане от пусто в празно... Но задължително трябва да ги направиш – за да посмекчиш пораженията. И твърде често мотивите за постъпките на родителите си, особено в техните съкровено лични, и никога безпроблемни отношения, човек осъзнава докрай едва на смъртния си одър, ако е имал нещастието да умира бавно. / ”Не можно жить без любви, син! Если разлюбил – уходи!” – “Война”, за войната в Чечня, със Сергей Будров в една тъжна роля, лека му пръст... /

Вечните проблеми .

Вечни, защото са прости.

Прости, защото са вечни.

Висока е цената на съзряването. И дорде я платиш – вече си “чичко Добринов”. "
цитирай
8. roksolana - :)
30.10.2007 13:43
Прекрасно е написано.

"Майка ти те оставя да си изгориш ръката на печката? И знае защо –

втори път няма да пипнеш. Но кого го боли повече? Тебе ли, че си се опарил? Или нея – като знае какво ти е, и че е можела да го предотврати?"
цитирай
9. avangardi - Всички мъдреци възхвалявали и защитавали
30.10.2007 15:12
толерантността, а не обидата. Те гледали на нея като забележителна добродетел.
Конфуций казал: „Отплащай се със справедливост за неблагодарността”. Справедливостта означава честност.
-------------------------------------------------
Кажи ми и ще забравя.
Покажи ми и ще запомня.
Остави ме да го направя сам и ще го зная.
( Конфуций )
--------------------------------------------------
Кроткият отговор отвръща гнева, а оскърбителната дума възбужда яростта. СОЛОМОН

Който претърпи една обида, няма да го отмине и друга. ТЕРЕНЦИЙ

Обидите записвайте върху пясък, благодеянието върху мрамор. П.БУАСТ
цитирай
10. neanonimen - &
30.10.2007 17:19
Scorpions-No pain No gain!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760501
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930