Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2007 12:50 - ...каза моят Учител
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 1827 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2007 16:06


"Учителят не е огледало. Вие не сте длъжни да го следвате. Вие трябва да видите лицето си в Неговото огледало и това е всичко. Запомнете нещо много важно

- огледалото само по себе си не прави нищо. Вие сте тези, които правите нещо, когато се гледате в огледалото - вие се изправяте пред него и гледате образа си. На огледалото му е все едно дали се гледате в него или не. То не прави нищо, докато сте изправени пред него

- то просто отразява образа ви. Такава е неговата природа. Затова и се нарича огледало. То просто отразява, служи за оглеждане. Това не е дейност, а израз на самото му съществуване.

Учителят също не прави нищо. Неговото съществуване, самото му присъствие стават източник за размисъл. Бавно, малко по малко започвате да виждате себе си в нова светлина, по нов начин, от друга гледна точка, в нови измерения.


Аз не мога да кажа: "Елате и ме следвайте".

Човещината на хора, които го казват, е силно деформирана. Тя обезсилва това качество у хората.

Подобни хора определено удовлетворяват някаква необходимост у другите. Хората не искат да се справят сами. Нямат смелостта да създадат свой собствен път, да поемат по него и да го осъществят. Искат някой да ги води.

Те не знаят, че ако се оставят да бъдат водени, лека полека дори и да имат очи, губят способността си да виждат. Започват да гледат на всичко през очите на Исус, Кришна, Мохамед. Престават да се нуждаят от своите очи, те биха им причинили само допълнителни усложнения.

Водачът иска от вас да му дадете очите си и да гледате на нещата през неговите очи; той иска да му дадете нозете си и да вървите с неговите, иска да не вярвате в себе си, а в него.

За мен това е престъпление. То ви превръща в инвалиди, парализира ви и ви съсипва. Така е навсякъде по света.

Подобни изявления съсипват целия човешки род.

На вас мога да кажа: "Елате и споделете с мен това, което имам", но не мога да кажа: "Елате и ме следвайте". Кой съм аз, че да тръгнете след мен?

Трябва да разберете, че всеки човек сам по себе си е уникален и ако тръгнете след някого, неизбежно ще започнете да му подражавате и ще изгубите собствената си идентичност. Ще се превърнете в някакъв фалшификат, в лицемери. Няма да бъдете себе си, ще се превърнете в някой друг. Личността ви ще бъде раздвоена.

Ще се сдобиете с маска - маска на християнин, индуист, мохамеданин или будист - и тази маска ще бъде сътворена от вас и от човека, когото следвате. Маската не е истинското ви лице. Когато тръгнете против себе си, ще страдате много; от това ще пострада и човечеството като цяло.


         Но баща ми преди всичко беше човек. Водеше ме в храма, но винаги ми казваше, че не е необходимо да му подражавам. Бе следвал пътя на дедите си и не бе открил нищо за себе си. Той казваше: "Не те принуждавам да тръгнеш по моя път. Мога да ти обясня и да те запозная с този път, мога да ти кажа пред кои Богове се прекланям и какви молитви отправям към тях. Но не държа ти да правиш същото. Напротив, това, на което държа, е да знаеш, че никога не бива да вършиш нещо против собствените си чувства и убеждения".

Никога не съм следвал когото и да било и това много ми помага.

Не съм следвал никого и това е най-голямата благословия, на която може да разчита човек.

Винаги съм се опитвал да бъда верен на себе си.

Ще ви трябва смелост. Ще ви трябва интелигентност. Ще трябва истински да търсите, да търсите отново и отново. Едва тогава можете да си позволите да рискувате. В противен случай ще се окаже, че всички около вас са търговци...

Да искаш от някого да ти вярва означава да изродиш неговия интелект, да го превърнеш в посредственост и да го обречеш завинаги на идиотизъм.

Прилошава ми от самата мисъл някой да ме следва. От такова нещо на човек може наистина да му прилошее. Трябва да останеш верен на себе си, не бива да бъдеш като мен, като Исус или като Буда.


 

Остани верен на себе си - такъв като теб не е имало никога преди, няма и да има. Всичко е възможно сега - сега бъди такъв, какъвто си. Ти си неповторим.

Да си представим какво ще стане, ако розовият цвят се опита да се превърне в лотос, а лотосът - в роза. И едното й другото растение ще страдат неимоверно, тъй като розата не може да се превърне в лотос, нито лотосът - в роза. Могат само да се преструват, че са

станали други. Но преструвките не са осъществени желания.

Цветът на розата може да бъде единствено цвят да роза. И най-лошото е, че докато лотосът се опитва да се превърне в роза, той губи енергията, която му е необходима, за да израсне като лотос. Няма да стане роза, но няма да стане и лотос, няма да има сили за това. Розата не е лотос и не е необходимо да бъде. Ако съществуването е искало да създаде лотос, щеше да го създаде. То обаче иска роза. Ако се опита да се превърне в лотос, розата ще изгуби своята енергия в безплодни и безнадеждни усилия и силите й няма да стигнат да израсне като роза. Откъде би могла да събере енергията, която е необходима за една роза, жизнеността на розата?

Много е важно да вникнем в едно основно психологическо явление - всеки индивид сам по себе си е уникален. Такъв като него не е имало никога преди, няма и да има.

Ако следвате някого, вие предавате самото съществуване, защото ставате предатели на собствената си същност. Предавате собствената си възможност да разцъфнете!

Защо хората започват да следват някого с такава лекота? Защо всеки следва един или друг водач? И ако на някой му дойде до гуша от християнството, може да стане индуист; ако на един индуист му омръзне собствената му религия, става будист... Но неизменно се опитва да следва някого.

Моделът остава същият. Променят се само книгата и водачът, но последователите и фактът на следването остават. Остава си неизменен и процесът - все същият самоубийствен процес.

Аз съм против следването на някакъв водач, тъй като то се противопоставя на основния психологически принцип за уникалността на всеки индивид.

Обърнете внимание на думата "индивид". Тя означава "неделим" - нещо, което не може да бъде разделено на части. Когато следвате някого, вие разделяте собствената си личност. Вие сте нещо, което се опитва да се превърне в нещо друго. Вие сте някъде, но искате да стигнете на друго място. Така създавате напрежение в собственото си съществуване. Затова по света има толкова мъка"

        


Тагове:   Моят,   каза,   учител,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubimetz13 - ..Хубава тема...
23.11.2007 13:18
Тя обаче има доста врагове... Повечето са хора , които "изпитват удоволствие" да подражават..

А за мен е удоволствие да чета поста ти !
цитирай
2. maev - браво за поста!
23.11.2007 15:44
:)))
"Да си представим какво ще стане, ако розовият цвят се опита да се превърне в лотос, а лотосът - в роза. И едното й другото растение ще страдат неимоверно"
цитирай
3. roksolana - lubimetz13,
23.11.2007 17:02
Ако винаги си мислехме за враговете и се съобразявахме с тях...тогава най-добрият вариант е, както имат една пословица руснаците - наметвай се с бял чаршаф и почвай да лазиш към гробището :) (накрыться белой простынёй и ползти в сторону кладбища) Т.е. преставаш да си жив, да си себе си.
цитирай
4. svoboda64 - Има много верни неща в този пост,
24.11.2007 10:19
но извадени от контекста си стават неверни:))

Източната философия дели възрастите на човека и отрежда за всяка една от тях различна задача. Уникалността на човека може да се изяви в пълна сила след отглеждането на потомството: дотогава "следваш" - учителя си/учителите си, социалния си дълг. По тези пътища не може да се мине без модели, а моделите трябва да се интернализират и отработят (да станат твои). Това са "маските" (ролевите модели и репертоарите им). Без тях не можеш да съществуваш в социалния свят. Големият проблем е да не се срастнеш с тях (ролите и маските) и да не оставиш никакво място за своята собствена уникалност: начинът, по който ти правиш нещата.

Това ми напомня старата максима. Нито едно произведение на музиката не може да бъде изпълнено еднакво въпреки непроменимостта на партитурата: всеки изпълнител привнася в него собствената си душевност и сила на духа - и "същото" произведение винаги звучи различно.

Поздрави за лотосите и розите. Аз лично съм и от двете по малко:)) Мога да бода, но и да се нося по повърхността на езерото, да се придвижвам от едно място на друго, защото това е не по-малко важно (за мен, а и за все повече хора), отколкото да имаш уникалния си благоуханен аромат:))

Прегръдки, Рокси и компания:)

цитирай
5. roksolana - Боди,
24.11.2007 14:16
Значи, съществуванието е поискало да създаде хибрид "розолотос" и го е създало, и той се нарича Свобода... :)))

Поздрав за разсъжденията за срастването с маските!
Прегръдка!:)
цитирай
6. svoboda64 - Ваня,
24.11.2007 17:09
То не е мое: но в момента не мога да се сетя за "авторството". Твърде много социолози изчетох напоследък:))
ххх

цитирай
7. strianakiev - Привет..
26.11.2007 08:34
Не зная дали правилно разбирам текста, но ще си разреша коментар: ще коментирам думата индивид.
Много сте права с това определение, то отговаря на 100% на закона на природата да се живее само за себе си. Така живеем ние днес. Ние сме създадени, от Твореца, като егоисти и бидейки такива сме живели вече близо 6000 години. Какви са обаче резултатите. Много осезателно вече хората разбират (за съжаление все още единици), че ако продължим да живеем, като индивиди - само за себе си перспектива няма. Техническия прогрес удобствата и уюта, който си създаваме само ускорява нашия апетит да изядем себеподобния. Нарастването на усещането ни, че ние сме подобни на този, който ни е създал не се покрива с истината и това увеличава нашия стремеж да търсим все нови и нови предмети в света, който ни заобикаля с надеждата, че там ни чака вечното и непрекъснато удоволствие, получено от взимането. Не се сещаме, че ако искаме да се уподобим на Създателя си и с това да станем завинаги щастливи, то не трябва да променяме света, който е създаден от него за нас, а да променим намерението с което използваме егоизма си. Ние не можем да променим природата си на егоисти, защото Твореца ни е създал такива, но по силите ние да променим намерението си да живеем за другите. На практика това се случва ежедневно, но ние не го осезаваме правилно. Пример: Човека който прави всяка сутрин хляба за нас става много рано и отива да затопли пещта не мисли за хората, които ще ядат днес хляба, който той ще изпече, а мисли за парите, които ще получи от тази работа и с тях ще нахрани жена си и децата си. На практика обаче неговите действия водят до създаването и живота на хората. Така се случва и с другите професии...шофьори, летци, овчари, писатели, бръснари..всички сме принудени да работим за другите, но си въобразяваме, че работим само за себе си..и дори казваме, ако АЗ не виждам изгода за себе си не бих се помръдна дори една крачка. Когато усетим това, че ние винаги при всички обстоятелства живеем за другите, няма да спрем да страдаме и винаги ще сме недоволни от живота си.
цитирай
8. roksolana - strianakiev,
26.11.2007 14:15
Благодаря за коментара!
Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 759902
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930