Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2008 12:59 - М.Литвак,"Психологическо айкидо"-2
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 2163 Коментари: 4 Гласове:
0



     
     В продължение на много години  се опитвах да лекувам с лекарства и
 хипноза неврози, които винаги възникваха след конфликти. На болните за 
кратко време им ставаше по-добре, но поредният конфликт, даже по-слаб, довеждаше до още по-тежко състояние. И това е напълно разбираемо. Та нали нито лекарствата, нито хипнозата, нито биоенергетическите методи, нито иглотерапията не можеха да научат хората как да се държат правилно в конфликтна ситуация, да побеждават в спорове, да направляват партньора така, че той да не забелязва това, да са в мир със самите себе си, да започват общуването и да го продължават продуктивно, без караници и конфликти, грамотно да формират, а след това да отстояват своите интереси.
     Първите опити за нов подход в лекуването на болните дадоха потресаващи резултати.
     Постепенно си изработвах виждане за общуването като вид психологическа борба, а нейните похвати ми напомняха на източните единоборства, в основата на които са принципите на защита, отдръпване, отбрана. Нарекох този метод «психологическо айкидо». Тогава и сформулирах принципа на амортизацията.
Съвременната наука сочи, че корените на неврозата водят началото си от ранното детство, когато се формира една невротична система на отношения, невротичен характер. В резултат на това дадена личност живее постоянно в състояние на ясно изразено емоционално напрежение, често неосъзнавано, и става уязвима в трудни конфликтни ситуации. Развива се невроза, психосоматични заболявания…В състояние на стрес, на емоционално напрежение се нарушава имунитетът. Невротичните личности по-често боледуват от инфекциозни болести, при тях по-често възникват злокачествени тумори, с тях по-често се случват нещастни случаи. Пословицата «Всички болести са от нервите» става научно обоснована.      Обаче защо трябва да се чака, докато човек се разболее или с него нещо се случи, или той донесе нещастие на някой? Не е ли по-добре да се започне да се действува преди това?      Така беше създаден клуб с психопрофилактична и психокорекционна насоченост, който нарекохме КРОСС (Клуб на решилите да овладеят стресовите ситуации). Тук каним хора, които имат психологически проблеми в семейството или работата. Вместо да им предписваме лекарства, им помагаме да подобрят общуването.
      На лекциите и в групите по психологически тренинг се отработват известни и се формират нови похвати и правила на психологическата борба. При повече от 85% от участниците в резултат на овладяването на навиците на психологическото айкидо се забелязва подобряване на отношенията в семейството или на работното място….

      Ако в началото занятията се ограничаваха с въпросите на конфликта и правилата за изход от него, то в последствие участниците се заинтересуваха от проблемите на съдбата и способите за превъзпитаване с цел корекция на личностния сценарий. Моето внимание беше привлечено от положенията на социалната психология…. Появи се интерес към проблемите в сексуалните отношения и половото възпитание.
      Лекционните и тренинговите занятия се оказваха недостатъчни. Участниците 
и треньорите изпитваха необходимост още веднъж да минат целия материал, да го премислят и освежат в съзнанието си. Отначало за тази цел се използваха книгите на Д.Карнеги, психотерапевтите В.Леви, А.Добрович,Е.Берн и мн.др. Хубави книги! В тях има много правила и полезни съвети. Те казват какво трябва да се направи, но там не винаги е лесно да се намери как да се направи. Понякога нашите слушатели не можеха да се възползуват от тези препоръки, защото се затрудняваха да изберат някоя от тях според конкретната си ситуация. Освен това, аз имах разработени собствени похвати. Така се роди идеята да напиша пособие по психологическа борба. Неговото основно съдържание е техниката на амортизацията , разработена от мен въз основа на законите на общуването. 

следва....
(преводът от руски е мой)



Гласувай:
0



1. tagarski - ДОКОЛКОТО МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ ЗАСЕГА...
23.01.2008 13:26
Доколкото мога да преценя засега, М. ЛИТВАК е голям лекар и отличен автор. Но дали няма да бъде удачно да се преведе още тук съдържанието на книгата, за да мога, примерно, аз, да се ориентирам в това, какви проблеми анализира и как е структурирал тези проблеми? Поздравления за благородния труд на roksolana!
цитирай
2. amrak - ахм
23.01.2008 13:42
.. болести няма, има неправилно мислене..

Организмът на човек се състои от около 70 % вода, както е известно кристалната решетка на водата подлежи на програмиране. Тя слуша и възприема, според което подрежда по оределен начин структурата си, което определя нейният спектър на трептене. В следствие на това водата в нас може да се променя в различни насоки според дейността на мислите ни..
(:
цитирай
3. roksolana - :) tagarski,
23.01.2008 14:10
Благодаря Ви за интереса и за коментара.

Съдържанието на книгата:

Предговор
1.Общи принципи на психологическата борба,лесни за разбиране и прилагне
- Обективност на психологичните закони
- Основи на амортизацията
= Непосредствена амортизация
= Отсрочена амортизация
= Профилактична амортизация
2.Теория на амортизацията, малко скучна, но необходима
- Успоредни трансакции
3.Частна амортизация
- Амортизация на работното място
- Амортизация в обществения живот
- Амортизация в личния и семейния живот
4.Да командваш или да се подчиняваш (Специално за ръководители)

цитирай
4. roksolana - :) amrak,
23.01.2008 14:19
Сега остана да разкажеш с думи прости как и откъде всеки може да си набави правилно мислене, че да структурира правилно кристалната решетка на водата в своя организъм....и цена няма да имаш! :)
Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 758091
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031