Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2008 15:00 - Хм...
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.06.2008 15:24


http://gecheva.blog.bg/viewpost.php?id=203192

Засекретяват корупцията
Депутати спорят как точно да регламентират конфликта на интереси. Изнасяне на информация за далавери на властници ще се наказва, вместо да се поощрява

Валентин Иванов, Евелина Гечева

Aко властимащи са облагодетелствали себе си или свои роднини с държавни благини, изнасянето на информация за тази корупция е наказуемо. В проектозакона за конфликта на интереси е указано, че лице, проверяващо декларациите за имуществото на властимащите, ще бъде глобено от 500 до 1500 лева, ако разгласи информация за тях. Медиите и гражданите няма да имат достъп до тези данни.
Подобен закон е повече от необходим, за да се ограничи корупцията. Това е мнението както на повечето народни представители, така и на експерти. В мотивите на вносителя - Министерски съвет - е записано, че една от причините за изготвянето му е "фрагментарността на съществуващата нормативната уредба за конфликта на интереси", както и "незадоволителният ефект от прилагането на съществуващите етични правила".
Ако парламентът си свърши работата в срок, законът може да бъде приет скоро. Но ако се наложат сериозни преработки, а те очевидно са необходими, разглеждането може да се отложи до края на годината.
С приемането на този нормативен акт ще се отмени сега действащият Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Ще бъдат променени и редица текстове в други закони - в този за администрацията, за държавния служител, в административно-процесуалния кодекс, дори в Правилника за дейността на Народното събрание.
Основна слабост на проекта са ниските санкции. Чиновник, който "забрави" да подаде декларация за конфликт на интереси, подлежи на глоба от 1000 до 3000 лв. Ако повторно наруши изискването, глобата става от 3500 до 6000 лв.
В стойността на услугата "прикриване на далавера" трябва да се калкулира и още една сума, която я няма в закона. Тя е свързана с мълчанието на евентуалния проверяващ. Ако той разгласи информация за конфликт на интереси, дължи на хазната от 500 до 1500 лева. Ако обаче си затрае, дължи на съответния заинтересован толкова, колкото онзи му каже.

Ниската глоба в никакъв случай няма да компенсира данъкоплатеца за понесените щети. От друга страна, твърде малко хора ще имат достъп до данни за това кой властник какво декларира и дали изобщо си признава за конфликт на интереси.
На практика ограниченият достъп до информация за това засекретява корупцията. Информацията за конфликт на интереси ще е достъпна само за проверяващите и за Сметната палата.
Депутатите от мнозинството отказаха да коментират законопроекта с аргумент, че не са запознати с детайлите в него. Затова пък народни представители от опозицията остро критикуваха текстовете и обещаха горещ дебат в пленарната зала при тяхното обсъждане.
"Този нормативен акт е сбъркан още в името си, защото няма как да бъде закон за конфликт на интереси, а трябва да бъде против шуробаджанащината", каза председателят на Комисията по държавната администрация Веселин Методиев. Според него ограничаването на достъпа до информация е юридически абсурд.
Авторите на закона са пропуснали да посочат механизми за изсветляване на констатирани злоупотреби, свързани с интереси на заемащи държавни длъжности.

В раздела "Обществен достъп" е записано, че "всяко лице има право на достъп до данните от регистъра към председателя на Сметната палата". " Достъпът до данните се осигурява чрез страницата на Сметната палата в интернет при спазване на Закона за защита на личните данни", пише още в законопроекта. Но по-нататък е казано, че на сайта си Сметната палата публикува декларациите на лиццата, заемащи висши държавни длъжности, и имената на лицата, които не са подали декларации. Цялата останала информация обаче е регламентирана по следния начин, който може да е юридически перфектен, но е йезуитски като отношение към обществото: "Достъпът до данните от публичния регистър се осъществява и по реда на Закона за достъп до обществена информация".
И толкова. Посланието, преведено на български е: "Ако някой иска прозрачност на управлението, да заживее другаде".

Вестник “Политика”, 13-19.06.2008 г.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760176
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930