Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 09:22 - Понеделник - тежък ден
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 1920 Коментари: 8 Гласове:
0




  Японските учени са доказали, че понеделник е тежък ден. По техни данни работата в понеделник сутринта може да стане причина за преждевременна смърт. Броят на сърдечните пристъпи и удари в понеделник сутринта нараства значително. Именно тогава са зафиксирани най-голям брой смъртни случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания.
 • Доктор Мураками обяснява: "Повечето хора в неделя са освободени от психически и физически натоварвания. Затова им е сложно да преминат от почивка към работа. В понеделник сутринта кръвното налягане на човека бележи най-високата си точка за седмицата."
 • В понеделник сутринта при повечето хора рязко се повишава кръвното налягане, което води до лошо самочувствие и дори до смърт - съобщава Sky News. 

   Това не са празни думи. Астрологията също го потвърждава. На всеки ден от седмицата тя приписва особеностите, свързани с планетата, която го управлява. Полезно е да ги знаем, особено ако планираме нещо важно за утрешния ден.
   Глупаво е да се предполага, че почти всички цивилизации - от изчезналите до днешните не са се отказали от седмичния цикъл на живот просто поради навик. Както и да са били променяни календарите и епохите, седемдневното броене на времето е оставало непроменено. С редки изключения: за кратко време се опитали да го премахнат в календара на Френската революция, въвеждайки десетдневна "седмица".
   След революцията и в Съветския Съюз се опитали да въведат революционни 5-дневни и 6-дневни периоди. През 1929-30 год. постепенно била въведена 5-дневна седмица. Всеки работник имал един почивен ден в седмицата, но нямало фиксирани почивни дни. От 1 септември 1931 година тази седмица била заменена с 6-дневна с фиксирани почивни дни - на всеки 6-ти, 12-ти, 24-ти и 30-ти ден на всеки месец. След 30 февруари следвал 1 март. Последните дни от месеците с 31 дни разглеждали като допълнителни работни дни извън 6-дневния цикъл. Връщането към нормална 7-дневна седмица било осъществено на 26 юни 1940 год.
   Защо човек векове наред запазва упорито пристрастие именно към седмицата? Заради небесните ориентири - отговарят астролозите. Всеки от нейните седем дни се управлява от една видима планета, включвайки и Слънцето. И всяка от тях влияе по своему върху активността на нашата психика и физиология. Характерът на това влияние е проверен през вековете. Така че не е трудно да се избере какво е най-добре да се прави в един или друг ден, а от какво човек следва да се откаже. 

ПЛАНЕТИТЕ - УПРАВИТЕЛИ
Спомнете си названията на дните на седмицата в различните езици, особено тези с латински корен - френския, италианския и тогава много лесно ще запомните, че:




image

• понеделник е ден на Луната,
• вторник - ден на Марс,
• сряда - ден на Меркурий,
• четвъртък - на Юпитер,
• петък - на Венера,
• събота - на Сатурн,
• неделя - на Слънцето. 

С всеки ден на седмицата, в съответствие с неговия управител, се свързвали определени поверия, определена символика и препоръки за родените в този ден. Освен това, в древността според денят, в който хората били родени, се определяло и приблизително социалното предназначение на човека. Тоест от раждането му готвели човека за определена съдба. 

    Понеделник е ден на Луната и той носи благоприятните и неблагоприятни свойства на нощното светило, славещо се със своето непостоянство. Освен това, в зависимост от лунната фаза, от аспектите с другите планети в този ден, понеделник може да се окаже много тежък или само един тежък ден.
   Луната показва емоционалната страна на нашия живот - тази, която не се поддава на анализ и контрол от страна на нашето съзнание. Но емоционалната нагласа влияе силно върху адекватното ни възприятие на външното обкръжение. Луната и понеделникът покровителстват жените: момичетата, родени в този ден, стават прекрасни майки, пазителки на домашното огнище и традициите на дома. Често обаче тези хора се оказват капризни, с променливи настроения, непостоянни. Оттук и социалното им предназначение - никога не ги поставяли на отговорна работа, изискваща концентрирано мислене и трезво възприятие. В същото време обаче от средата на тези хора излизали храмовите жреци, способни да се настроят да възприемат явленията от ефирния свят, тъй като те били крайно чувствителни и способни да възприемат най-фините вибрации. Човек, намиращ се под силното влияние на Луната, притежава дълбока интуиция и неговото място е там, където подобно качество е необходимо.
   В понеделник винаги може да се очакват всякакви изненади, промени, безпокойства, затова се препоръчват занимания с най-първичното в домашно домакинство - чистене, кухня. Пари не се дават никому, работа не се поръчва, прието е ограничаване от месна храна. Всички пътища са неблагоприятни, освен водните. Именно в понеделник може да се тръгва на далечно плаване. 

   • Луната ни настройва на мечтателност, отпуска ни. В понеделник са ни противопоказани дейности, изискващи от нас да сме съсредоточени, стегнати.
• В понеделник менюто ни трябва да бъде леко - без мазни, солени, пушени храни, без алкохол, сладко и тестено. За стомаха през този ден най-полезни са млечните продукти, леки каши, плодове, но без цитрусови. 

http://margaritta.dir.bg/2006/okt/03sedmica.htm



Тагове:   ден,   понеделник,


Гласувай:
0



1. anastasiia - Много интересен пост!...
23.06.2008 09:56
Изчетох го с любопитство!
Явно, за всичко си има обяснение в живота ни. Дори и за понеделниците...
До като четях поста ти, се сетих за една реплика, мисля че беше на Хъкъл Бери от книгата "Том Сойер" - "Защо ли ги има съботно-неделните дни?...Те правят делниците още по-омразни...":)
Наистина, след неделя, понеделинкът си е доста тежичък ден...;))
Благодаря за хубави пост!:)
Поздрави! И лека седмица, въпреки понеделника!:)))
цитирай
2. roksolana - :) anastasiia,
23.06.2008 10:08
Наистина всичко си има обяснение в живота ни.
И знаенето на обясненията често облекчава същия този живот :) е, най-малкото може да го направи по-поносим и приемлив :)
Хубава седмица!
цитирай
3. zeifod - :)
23.06.2008 10:36
Аз пък се чуствам прекрасно макар и на работа. Денят е такъв какъвто си го направиш. Усмихни се на слънчо навън, изпии едно кафе, изяж един сладолед, изслушай една хубава песен и ще видиш че Понеделник не е чак толкова лош :)
цитирай
4. roksolana - zeifod,
23.06.2008 11:03
"Денят е такъв какъвто си го направиш" - съгласна съм.
Човек затова има интелект, воля,дух, свободен избор - за да може да преобръща дори и най-мрачните астрологични прогнози и констатации :)
цитирай
5. zeifod - :)
23.06.2008 11:05
Желая ти и твоя Понеделник да е толкова усмихнат колкото моя :)
цитирай
6. roksolana - :)
23.06.2008 11:10
Благодаря!
Нека да е усмихнат за всички! :)
цитирай
7. valsodar - На път бях да заспя :)
23.06.2008 12:21
От половин час се скъсвам от прозявки, добре че са астролозите да ме пострестнат малко ! :))
цитирай
8. zeifod - Само внимавай
23.06.2008 12:27
да не се стреснеш много, че прекомерния стрес не е полезен :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 759846
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930