Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2008 13:24 - Българийо, посрещай си чедата...и не ги разочаровай,а?
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 1304 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2008 13:27


image







http://www.rkray.odessa.ua/?page=showmore&style=message&id=342

          Като начало на добрата инициатива, имаше голям благодарствен резонанс от страната на родителите и зачислените студенти «Безплатен превоз», дарена от Конгреса на българите в Украйна.      
         До деня, когато щяха да отпътуват по акцията студентите за в България, бе проведена огромна организационна работа. Очакването на получаването на българските визи фактически диктуваше този ден. След като се определи датата за получаването на визите – определи се и деня за пътуването.
        Общо, по акцията на Конгреса на българите в Украйна, изявиха желание да пътуват 59 студента и 12 родители. Желанието бе подчертано с написаната лична молба на името на президента на Конгреса на българите в Украйна Юрий Граматик, който пое всичките пътни разноски на тези 59 студента.                
        Активно участие в организирането и изпращането им вземаше и екипа на в-к „Роден край”.                     
        Естественото нетърпение и преживяванията като на студентите, така и на родителите им за предстоящето пътуване и хилядните въпроси чрез непрекъснато двумесечно обаждане по телефоните на редакцията на в-к «Роден край» и нашите им консултации, надяваме се, им помагаха да отхвърлят тревогите си. 
        Това ни подтикна да издадем специална брошура – паметка, която би могла да стане пътеводител на студентите за адаптация в България. Което и направихме. За по-реална помощ брошурата бе отпечатана заблаговременно на страниците на в-к «Роден край», а после, връчена от Конгреса на българите в Украйна на всеки един отпътуващ студент. 

       На 23 и 24 септември от ранна сутрин в редакцията на в-к «Роден край» се стичаха деца от цяла Украйна. Те с радост бяха приети в редакцията, където можаха да се стоплят, настроят на далечно и интригуващо пътуване, и децата и родителите им имаха пряка възможност да се потопят в работната атмосфера на редакцията и усетят процеса на създаването на любимият им вестник. Много интересно беше да наблюдаваме за тях от страни: заинтересован поглед, малко напрежение, за да не изпуснат нещо, каквото се казва, запознанства, обменяне на телефони и адреси. 
      Всеки, от постъпилите в България студенти, с гордост разказваше къде е постъпил и какви му са мечтите и желанията. 
       Например, момичета от с. Дмитровка, Татарбунарско, мислят, че тъй като България влиза в ЕС, там ще има повече перспективи за учене и работа. 
        Анжела Аргирова постъпи в гр. Плевен в медицински университет. Нейната мечта е да помага на хората и да има своя клиника. 
        Юлия Велева, макар и завършила вече Измаилски техникум, но все пак иска да продължи ученето си и постъпва в Благоевград по специалност „Счетоводство и контрол”. 
        Девойките за пръв път заминават за България, но мислят, че ще се чувстват там като у дома. 
        Много, сега вече студенти, пристигнаха от Приморски украино-български лицей, Запорожка област, където постъпват специално, за да научат бащиния си, роден, български език и да следват в България.    
        Няколко участника от танцовия колектив „Приморски жар” с ръководителите си Елеонора и Мария Василеви вече бяха на прародината ни с концертни програми и това, още веднъж ги убеди, че задължително ще учат в България. 
        Максим Шавков постъпва в технически университет в гр. София, Анна Димитрова ще следва „Кинезитерапия” в Благоевград, Анна Кара и брат й Денис Кара също не останаха равнодушни към родината на своите прадеди и всеки си е избрал специалност по желание и интереси, но именно в българските вузове. 
       Не изпусна да се възползва от акцията за „Безплатен превоз” и Марина Ивова, която постъпи в Софийски университет на факултет „Право”. Марина ни разказа, че нейните прадядо и прабаба са живеели в България, но били принудени да я напуснат и дойдат в Украйна. И тя, като българка, решава да отиде на своята прародина, за да научи повече езика, традициите, културата и понеже манталитета на своите предци, тъй като тяхната кръв тече и в нейните жили.
       А Александър Хаджийски ще учи във Велико Търново по специалност « Физическо възпитание», точно и категорично каза, че ще остане в България. 
      Общуването ни със студентите беше много интересно и приятно, но те трябваше да заминават, тъй като ги очакваше дълъг път към нашата прародина — България, която задължително ще посрещне нашите, бесарабски българи, с „Добре дошли”. 

      Преди да отпътуват, от Конгреса на българите в Украйна и лично от Президента на Конгреса Юрий Граматик децата и родителите бяха поздравени с този прекрасен шанс, който им предоставен – ученето в България. 
       Г-н Граматик с носталгия спомни своите студентски години, преминали в София, с гордост заяви за своята успешна професионална кариера, развита на базата на полученото образование в България. Същото и на много повече бе пожеланието на президента на Конгреса. 
       С връчването на символичните подаръци заедно с «Щастливият билет» за в България, г-н Граматик призова всеки студент максимално да използва своя шанс. 
       Децата и родителите бяха поздравени и от активистите на Конгреса, от главния редактор на вестника «Роден край» Дора Костова, от родолюбеца и публициста Иван Серт, от аналитика за българското в доисторически период Анатолий Деордиев, от директора на българският културен център «Академик Александър Теодоров-Балан» Петър Русев, който стана съпровождащ на първата група студенти отпътуваща на 23 септември. Съпровождаща на втората група, която замина на 24 септември, стана майката Екатерина Манова от Стари Крим. 
       Тъй като на 23 септември целият автобус бе запълнен със студенти, а това са 45 човека и всеки като е решил, че най-необходимото му едва ли можело да се помести в 3-4 огромни куфара и чанти, имайки предвид, че неизвестно кога ще имат възможност да получат следваща родителска пратка — то огорчението стигна още преди да седнат в автобуса — как да се помести в него този огромен по обем багаж. След многократно прехвърляне на необятните и неподемни чанти и куфари, автобуса потегли за България. Усмивките заедно със сълзите като на децата, така и на родителите, прощалните думи със сериозни напътствия — всичко това е залог на «Щастлив път и щастливо бъдеще”. Това бе пожеланието на членовете на Конгреса на българите в Украйна и редакцията на вестник „Роден край”.

Репортажа подготвиха Людмила СЛАВОВА и Татяна ЧИКАНЧИ 

В."Роден край" - културно-просветен вестник на българите в Украйна




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760111
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930