Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2008 16:45 - "Български срещи" в Крим
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 1856 Коментари: 0 Гласове:
1



image









На 18-19 октомври в гр. Алушта, Крим, се проведе фестивал на българската култура “Български срещи”, посветен на 15-годишнината на първото регистрирано в Крим Обединение на граждани с българска националност “Братушки” и 10-годишнината на Републиканското Обединение на депортираните българи от Крим “Братя Стоянови”, които и бяха организатори на фестивала, с подкрепа на Държавния комитет за работа с националностите и религиите, Републиканския комитет на междунационалните отношения и депортираните граждани на АРКрим и Държавния комитет на АРКрим за информация. 

Преди страшните години на депортацията, в Крим живеят много българи, които имат земя, построени къщи, стопанства, но за една нощ, през 1944 г., повече от 12 хил. български семейства от Крим като неблагонадеждни са изкарани в Средна Азия, Сибир, Казахстан. Вината им била само в това, че са били българи. 
12 години ги считат за врагове на народа. Преживявайки страх, унижения, оскърбления, лъжи и скръб, те продължават да мечтаят за добро бъдеще на децата си. Заглушавайки обидата, депортираните се стремят да се върнат в родните места в Крим. 
През 1956 г. те получават гражданство, но нямат право да се върнат в родните места. И едва сега, в годините на независима Украйна, само неголямо число българи имат щастието да се върнат в Крим. След толкова години премълчаване, днес те без страх могат да казват, че са българи, могат да образуват дружества, където общуват, където без сълзи не минава нито една среща, спомнят си онези тежки и страшни години… 

Празненствата преминаха в туристично-оздравителния комплекс “Чайка”. 
Мероприятията с интересна програма бяха планирани за два дни и наситени с разнообразни познавателни прояви и срещи. Стичаха се гости от различни градове и села на Крим, Одеса, Киев. 

Мероприятието започна с тържествена част. 
Поздравително слово пред гостите и участници изнесе стопанката на организационната проява — президентът на Републиканското обединение на депортираните българи в АРКрим Милания Кириловна ДУЧЕВА. Тя от все сърце приветства пристигналите гости и участници в това значимо мероприятие за всички депортирани, като призова да поддържат празника и духа на българите в Крим. 
След това беше зачетен поздрав от Посолството на РБългария в Украйна до участниците във фестивала и лично до г-жа Дучева. 
Извънредният и Пълномощен посланик на РБългария в Украйна Димитър Владимиров в своето приветствие се обърна към всички, които работят в името на запазването на българщината в Крим. Бе изразена благодарност за това, че българите в Крим пазят любовта към прародината си и пожела с устрем и вдъхновение да продължават своята родолюбива мисия. 
Поздравителен адрес беше получен и от България — от председателя на Дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец”, гр. София, Никола Караиванов. В своя поздрав г-н Караиванов акцентира, че г-жа Дучева го е възхитила със своята сила, упоритост и енергия. Той пожела на всички добро здраве и творчески успехи в служенето на българската кауза. 
Добри и топли думи прозвучаха за всички присъстващи от депутата на Алуштенския градски съвет Николай Стасев и представителя на Отдел за националностите при Алуштенския изпълком г-н Умеров. 
...................
При всеки значим случай от живота ни или важно събитие винаги се обръщаме към свещенослужители, за да ни благословят, подскажат и поддържат. Не мина и този празник без служителите на църквата — отец Сергий и отец Владимир, които честитиха участниците и гостите на мероприятието, благословиха организациите на добри дела, пожелаваха добро продължение на вече започнатата работа и успехи в новите начинания. 
Президентът на Конгреса на българите в Украйна Юрий Граматик приветства гостите и участниците на този празник: “Прекланям се пред Вашето мъжество — каза той, като се обърна към г-жа Дучева. — Прекланям се пред кримските българи, преживели депортацията. Само една дума, но колко разрушени семейства и осакатени човешки съдби, колко сълзи и трагедии. Но вие всичко съумяхте да преживеете и днес с гордост заявявате, че нищо не може да сломи естественото човешко желание — да живее пълноценен живот заради своите деца и внуци. Този фестивал ярко показва, че с духовността ни и културата ние се възраждаме като народ. Дано нещастието, което преживяха кримските българи, не докосне повече никого.” 
Г-н Граматик пожела на всички депортирани български семейства здраве и просперитет и връчи подаръци на кримските обединения. 

Главният редактор на в. “Роден край” Дора Костова подчерта, че този празник е празник на духовността и културата, която до голяма степен крепи българина в каквито и да е ситуации.
 “Ние, българите, сме потомци на велик и силен народ, който е кален с тежка съдба и преживени различни изпитания. Съдбата разпръснала българите по цял свят, но те изживяват в различни условия и ситуации, което говори за силната им воля и здравия дух. Вашата съдба, съдбата на кримските българи, е тежка, защото вие преживявате ужаса на депортацията с огромни нещастия и лишения. Но вие не се сломихте, вие изживяхте не само физически, а и с достойнство доказахте, че въпреки тези жестоки изпитания, които са играта на вършителите на човешките съдби, имате огромния исторически човешки потенциал — да поддържите рода си, да упътите децата си с послание за идните поколения. И при всичко това вие с гордост заявявате, че сте българи. Вашите родители, самите вие, сте приложили неимоверни усилия, за да изживеете в страшните условия на депортацията, да защитите своите семейства, да предадете на своите деца типичното и характерното за българина. Прекланям се пред вас” — каза Дора Костова. 

Заместник-председателя на българския културно-просветен клуб “Огнище” Иван Серт изрази възхищение от факта, че в Крим има такова прекрасно дружество, което е създадено с цел да защитава правата на депортираните българи, и че това дружество е оглавено от жена, която е въплътила в себе си мъжественост, стойкост, последователност и убеденост — това е г-жа Дучева.
 “Нито един народ не е бил под робство толкова години, като българите. Ученият Лихачов отбелязва, че българите са народ със силен дух, и аз смятам, че този дух напълно присъства у г-жа Дучева. Тя прави неоценима и велика работа” — каза Иван Серт. 
В своето изказване г-н Серт засегна проблема за изучаването на родния български език, което е основното условие, допринасящо за съхраняването на родовата принадлежност, като пожела и на членовете на дружествата, и на всички българи в Крим да не се отричат от родния български език. 
Той пожела здраве на г-жа Дучева и на всички, които й помагат в това нелеко дело. 

.......
Поздрави звучаха и от председателя на българското дружество от Кировски р-н, АРКрим, Александър Толчин. Той предаде поздрави от българите в Кировски район на всички събрали се на този чудесен празник. Г-н Толчин каза, че въпреки тежките години, кримските българи съумяват да се върнат в родните жадувани места, за което са били пролети не малко сълзи и за които сърцето е страдало. “Цената на това беше доста висока — човешки живот, и затова ние днес трябва да следваме мъжеството на нашите родители и да поддържаме, съхраняваме и предаваме на децата ни това, което те успяха да предадат на нас” — каза Александър Петрович. 
Приемствеността на поколенията, която е традиционна в българските семейства, ярко са потвърдени и в семейство Дучеви. 
Синът на Милания Кириловна — Сергей Дучев, активно е подхванал щафетата на лидер на българската обществена организация, която е застанала да защитава интересите на депортираните българи. 
Та и внукът на г-жа Дучева Кирил, младият и амбициозен българин, унаследил най-добрите български черти. Нека вечно да е здрава у българите родовата нишка — от дедите — към внуците. 

След тържествената част с концертна програма продължи откриването на фестивала “Български срещи” в Крим. Учудваха танците и песните, изнесени на български език.
 Децата, които нямат възможност да учат български език, история, култура, а само знаят няколко думи на български, с такъв интерес и ентусиазъм се опитват да се погълнат в българския магичен кръговрат — генетично роден за тях. 

Програмата на празника включваше един доста важен и значим блок — среща с Александър Шапошников, кандидат на филологическите науки. Тема на срещата бе “Таврически българи — история, филология, култура”. Александър Шапошников е сътрудник на отдел «Етимология и ономастика» в Института по руски език “В.В. Виноградов” на РАН. 
Той е един от тези българи, които останали в Крим, всички основно се заминали за Москва, Санкт Петербург и др. Александр Константинович вече много години изучава особеностите на кримския говор и говорите в България. 
Темата се оказа доста интересна и познавателна, като беше допълнена с диапозитиви , съпроводени с коментарии. За всички присъстващи той проведе един екскурс в миналото. Със своя разказ г-н Шапошников погълна всички в интересното минало — много важно за днешното българско самочувствие на кримчаните. 

От сутринта на втория ден бе представена експозиционна изложба “Култура, бит на българите от Крим и Украйна”. След това отново се погълнахме в запалващите български танци и чудесното пеене на творческите колективи “Волшебная свирель”, “Мелос” и “Белогорие”. 
........
По време на празника общувахме с много хора, които със сълзи на очи споменаваха и разказваха за своите трагични съдби. 
Слушайки тези истории, не можеш да останеш равнодушен. И макар че всичко чуто за личните, семейни истории на тези, с които говорихме, донякъде си приличат, но в същото време всяка една е индивидуална, изстрадана и шокираща. 

Порази ни още един факт — участваха във фестивала много възрастни жени, които с темперамента си, колорита, обаянието очароваха всекиго.
 Тези, вече доста възрастни жени, имат толкова сила и енергия, която приятно удиви всички. В очите им, които отразяват всички техни нещастия, още се вижда искра за радост и любов към живота. 
..............

Дора КОСТОВА, Людмила СЛАВОВА и Татяна ЧИКАНЧИ Одеса-Алушта 
http://www.rkray.odessa.ua/?page=showmore&style=message&id=351


Тагове:   срещи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760481
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930