Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2008 12:03 - Смехът може да победи и смъртта
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 4999 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2008 12:25




Световноизвестният американец Норман Казинс - журналист и главен редактор на известно издание- е този, който популяризира смехотерапията като оздравителен метод още през 80-те години на миналия век.

В оздравителната роля на собствената си психика той се убедил от собствен опит.

Норман Казинс се почувствал много зле - температурата му се повишила и усетил силно общо неразположение. Състоянието му много бързо се влошавало и само след няколко дни вече му било трудно дори да се движи. Съвсем скоро му поставили диагнозата колагеноза - автоимунно заболяване, увреждащо целия организъм, при което имунната система проявява агресия към собствената си съединителна тъкан.

Смехът изчиства организма от вируси и от микроби. 
image

От ден на ден Казинс ставал все по-неподвижен, с огромен труд размърдвал ръце и крака, дори настъпил момент, когато не можел да разтвори както трябва челюстите си, за да се храни. Обхванали го страх, тъга и обида заради несправедливата съдба.

Той престанал да разговаря дори с близките си хора. Лекуващият лекар правел каквото може, консултирайки се със специалисти, но болестта прогресирала. Когато Норман попитал своя лекар какви са шансовете му за оздравяване, останал потресен от отговора - от 500 болни от колагеноза оздравявал само един.


ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ЕМОЦИИ СА СТИМУЛАТОРИ ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ 

Няма да се впускаме в подробности за неговото състояние след това, само ще кажем, че Норман Казинс проучил, че организмът се мобилизира за борба с всички болести, ако неговата ендокринна система работи с пълна мощност. И стигнал до извода, че щом отрицателните емоции, “угнетяващи” ендокринната система, са провокатори на заболяванията, то положителните емоции би трябвало да активизират дейността на тази система, т.е. да станат стимулатори за оздравяване. При това всеки човек притежава едно просто и достъпно средство за излекуване. И това е смехът. Никой не се съмнява, че смехът подобрява настроението и повишава увереността във възможностите ви. Но може ли да бъде лечебна практика? 

image   image   image  image

АНЕСТЕТИЧНИЯТ ЕФЕКТ НА СМЕХА Е НЕВЕРОЯТЕН 

Норман Казинс решил, че не може да стои и да чака смъртта си и след като научил всички тези неща, бързо взел решение да мобилизира всички резерви на своя дух и тяло с помощта на смеха. За него това било доста трудна задача, защото когато човек лежи и всичко го боли, едва ли му е до смях.

Той напуснал болницата и отишъл на хотел, където нищо не напомняло за болнична обстановка, като с него бил само лекуващият лекар, който му станал добър приятел. Докторът одобрил идеята Казинс да използва смеха за активизация на всички биохимични реакции в организма. В хотелската стая бил доставен апарат за прожектиране на филми заедно с най-добрите комедии и хумористични книги.

Казинс се почувствал невероятно щастлив, когато след десетминутен принудителен смях се почувствал по-добре и успял да поспи поне два часа без болки.

Така продължило няколко дни. Страшните болки престанали да мъчат човека. Анестетичният ефект на смеха бил доказан.

По-нататък в процеса на тази “смешна” терапия болният и лекарят решили да проверят може ли смехът да окаже същото благотворно влияние на ендокринната система. За тази цел направили изследване на кръвта преди и след сеанса. И всеки път резултатите от анализа потвърждавали, че автоимунният възпалителен процес намалява.

Максимата “смехът е най-доброто лекарство” започнала да приема физиологична форма.

Казинс се наслаждавал не само на смешните филми, но и на спокойствието и бил уверен, че това също подобрява състоянието му. Програмата по смехотерапия вървяла с пълна сила. Болният се смеел по шест часа на ден.

Очите му подпухнали от сълзи, но това били сълзи на оздравяване. Това довело до намаляване на лекарствата, а не след дълго се подобрил и сънят му, което предположило да се спрат сънотворните.

След един месец човекът, без да изпитва болки, започнал да размърдва ръце и крака. След още месец започнал да се движи в леглото, а това било за него едно прекрасно преживяване.

Дошъл моментът, когато той станал от леглото. Вярно, че още доста време не можел да се движи както трябва, краката му още треперели. Но всичко вървяло чудесно. Той дотолкова се оправил, че дори се върнал на работа.


ПОБЕДА НАД НЕИЗЛЕЧИМАТА БОЛЕСТ

Подвижността на ставите на пациента се възстановила и болките постепенно изчезнали. Пръстите все по-уверено се движели по клавишите на органа и той изпълнявал своя любим Бах. Започнал дори да спортува, без да се страхува, че ще падне. Свободно обръщал шията си на всички страни, въпреки прогнозата за пълната неподвижност на гръбначния му стълб.

Едва ли някой специалист ще повярва, че Норман Казинс е оздравял напълно. Медицината в такива случаи използва други термини - ремисия, компенсация и т.н.

Но в случая най-важното е, че Норман Казинс победил болестта.
Желанието човек да живее не е теоретична абстракция, а физиологическа реалност.

Никога не трябва да се подценява волята на човека и положителните емоции в борбата с болестите.

Организмът може да се възстановява дори тогава, когато сякаш няма никаква надежда. Казинс не се поддал на страха, паниката и отчаянието. Това са емоции, които обикновено не дават шансове за оздравяване.
Той намерил удивително средство за победа, активизиращо всичките му жизнени сили.

Ние, хората, сме свикнали да се ограничаваме с прегради, които сами си поставяме. Но тези прегради могат да бъдат разширени, ако се замислим за резервите на своето тяло и дух. Ако съумеем като Норман Казинс да оценим по достойнство този подарък, който природата ни е дарила. Този подарък е смехът.

Дори след десет години, когато същият този неподвижен болен срещнал един от лекарите, последният не могъл на повярва на очите си.

“От всички движения, разтърсващи тялото и душата едновременно, смехът е най-здравословното.”
Сиденгем - английски лекар от ХVI век 

image

КАКВО КАЗВАТ УЧЕНИТЕ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ЕМОЦИИ?

Много лекари и мислители придавали първостепенно значение на положителните емоции.

Живелият в ХVII век лекар Бартон описал своите наблюдения по следния начин: “Смехът изчиства кръвта, подмладява тялото и помага при сърдечни нарушения”. Кант в своите трудове подчертавал, че смехът активизира всички жизненоважни процеси в организма.

А Зигмунд Фройд нарекъл хумора уникална проява на човешката психика, а смехът - не по-малко уникално средство за лечение.

Съвременният американски учен У. Фрей с опити доказал, че смехът въздейства благотворно на кръвоносните съдове и на работата на сърцето, на процесите на дишането, а също и на мускулния тонус на организма.
Тази приятна мускулна болка, която се появява след пристъп на неудържим смях, е много полезна, ако се изпитва всеки ден.

Но това още не е всичко. Оказва се, че когато човек се смее, формулата на кръвта забележимо се подобрява. Това става, защото кръвта се обогатява с кислород.

Имунолозите от Лос-Анджелиския медицински институт провели следния експеримент. Група доброволци били помолени да гледат кинокомедия, като предварително на всеки от тях била поставена игла с катетър.

По време на сеанса лекарите редовно вземали малки дози кръв, а сътрудниците в лабораториите определяли и фиксирали изменението на имунния статус. Оказало се, че при 70 от 100 души се е увеличило съдържанието на гама-интерферона, а също и количеството на Т-клетките и на антителата. С други думи, техният имунитет значително се повишил и организмът станал по-защитен.

При това концентрацията на имунополезните вещества се запазила и през следващия ден.

В Япония, Китай и Индия смехотерапията е вкарана в програмата за лечение на много заболявания на човешкия организъм.

Индийски лекар твърди, че смехът лекува не само депресията, но и бронхиална астма, белодробни и сърдечносъдови заболявания.

Японските учени използват смеха за борба с туберкулозата, а френските и английските лекари прогонват паническия страх при нервноболни със смях.

Учените изяснили, че под действието на смеха в мозъка се отделя вещество, подобно на морфин и се получава един вид вътрешна анестезия, която помага на организма да се отпусне и едновременно с това да мобилизира силите си за борба с болестите.

Когато започнем да се смеем, в хипофизата и в хипоталамуса постъпват нервни импулси, заставящи мозъка да изработва особени вещества - ендорфини и ендоопиати. Те оказват обезболяващ ефект, стабилизират ендокринните процеси и подмладяват организма. 
image
 

“РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕШКАТА ДУША Е НАЙ-ВЕЛИКОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ ОТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ В СВЕТА.” 
И още:
“ТРАГИЧНОСТТА НА ЖИВОТА НЕ Е В ТОВА, ЧЕ НЯКОГА ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ УМРЕМ, А В ТОВА, ЧЕ СЕ ПОГРЕБВАМЕ, ДОКАТО СМЕ ЖИВИ”.

Норман Казинс


http://selenabg.com/Forum/viewtopic.php?p=18399&sid=c24bdb305345cdf250d4a723d3175eac
Снимки:
http://photo-emotion.mylivepage.ru
http://mens.by/photo/
http://feels.ru/


Тагове:   може,   смъртта,


Гласувай:
0



1. gastronom - Подарявам ти най-красивите си и топли усмивки:-))
12.11.2008 13:33
Благодаря ти за положителните eмоции, които ми донесе с написания материал!
Поздрави - Илка
цитирай
2. roksolana - :)
12.11.2008 13:47
Илче, благодаря ти за светлия подарък :)) Приемам и предавам нататък..........
цитирай
3. cindy - Това си го знам
12.11.2008 23:21
"by default" дето се вика :)
Дано повече хора да го разберат! :))))))
цитирай
4. roksolana - :) cindy,
13.11.2008 09:37
Радвам се, че си в отбора на товасигознаещите :))
Дано той да се увеличава наистина :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760387
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930