Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 11:13 - Депресия и стрес под елхата
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 3565 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2008 11:23




imageЧесто се случва да чакаш, да чакаш нещо, да го чакаш много, а после ти омръзва. Или ти става страшно. И си мислиш, че по-добре би било да не се случва това очаквано нещо...
Така е и с Нова година. Е, какво пък толкова! Просто след 31 декември идва 1 януари. Дата в календара. А ние сме я превърнали в някакъв култ. Празник!

Кому е нужен този празник? - На децата, които вярват в дядо Мраз или дядо Коледа? Или на работещите хора, които искат поне за малко да избягат от делничното. Или на учениците и студентите - да не мислят за вечните тестове, изпити, сесии и досадни преподаватели.

Да, но кой-знае защо хората обичат тези празнични грижи. Обикалят по магазините заедно с тълпа от хора като теб, тръгнали да търсят най-баналните подаръци за близките си. А после припряно ще приготвят новогодишната трапеза, за да се натъпчем с всички вкусни и вредни неща, да изпием до дъно всички бутилки, очаквайки да загърмят пиратките под прозорците.

Може и да сме много критично настроени, но всяка година в края на декември повечето изпадаме в предновогодишна депресия. И нищо не може да се направи. Като си помисли човек колко работа му се е струпала и че с парите е почти на нула. А подаръци? И време нямам. Много важно. Нека пък да си мислят, че съм скръндза.

Защо пък да не може човек в новогодишната нощ да си легне да спи?! Нищо няма да се случи. Това е ясно. Колко години вече посрещам Нова година и нищо не става. Е, все същото става, де. Вече сме го виждали. Като в стар филм.

Е, не я разбирам тази лудница... Махам се от вас, много сте нервни... И мен ме заразихте.. Е, добре де, отивам за подаръци...

image

Краят на годината свързваме с приятни вълнения в очакване на празниците, които традиционно се смятат за символ на щастие и мир. Навсякъде цари предновогодишно суетене, оживление, радост, подаръци.
 Но не при всички хора това време предизвиква приповдигнато настроение и бодрост. 
Според статистиката над 15% от хората изпитват тъга, потиснатост, апатия, угнетеност, самосъжаление. Американците отдавна са го забелязали и го наричат празничен синдром или "holiday blues". Неговите прояви са сходни с депресията. 

ОТВАРЯНЕ НА СКОБИ

Депресията...    
• постоянно тъжно, тревожно, плачливо, понижено настроение;
• чувство на безнадежност, песимизъм, отчаяние;
• чувство на вина, безполезност, безпомощнос;т
• загуба на интерес към обичайни дейности;
• липса на удоволствие от хоби и действия, които преди това са го доставяли, включително и секс;
• умора, липса на енергия, забавеност на речта и действията;
• нарушена концентрация и внимание; трудно запомняне, смущения в паметта;
• нерешителност, страх, различни опасения;
• загуба на апетит и тегло до измършавяване или повишен апетит, преяждане и увеличение на теглото;
• чувство за отхвърленост, непотребност и пропилян живот;
• затваряне вкъщи - загуба на интерес към околния свят, към новините, събитията, приятелите;
• "зарязване" на външния вид, личната хигиена, професията, кариерата, поддръжката на дома; безразличие към облеклото и прическата;
• промяна на личността - инертност, нерешителност, понижено самочувствие, недоверие в себе си, монотонност на гласа;
• оплаквания от "вътрешни" болки без физиологична причина.

























































































ЗАТВАРЯНЕ НА СКОБИТЕ

1 Забравете за миналото. Неприятните спомени за отминаващата година могат да предизвикат повишена тревожност - например спомените за прекарано заболяване или за съсипан празник. Но реалността е такава, че всяка нова

2 Намалете темпото. През зимата ни се налага не само да работим, но и да се готвим за празнуването на Нова година. Ако приготовленията ви уморяват прекалено и развалят настроението ви, не се претоварвайте, не си добавяйте излишни проблеми, не се опитвайте да свършите всичко и за всички, разпределете задачите по подготовката сред всички членове на семейството.

Възползвайте се от подкрепата на близките си. През зимата се старайте да прекарвате повече време сред близки хора, които се грижат за вас, и с които ви е интересно и спокойно.

 Релаксирайте - това е също добър начин за справяне с депресията. Релаксиращи са различни видове физически упражнения, йога, масаж, акупунктура. Физическите натоварвания просто са ви необходими. Те не само внасят разнообразие в монотонния ви живот, но и позволяват да се освободите от негативните емоции, да излеете агресията.

Фолиева киселина. Достатъчно количество фолиева киселина (витамин В9) помага на организма да се съпротивлява срещу депресиите.

Култура на съня. Това означава да се става в едно и също време сутрин, да не се употребява много кофеин, преди сън - отпускащи занимания, през деня да не се придремва. Ако не можете да заспите, станете и се заемете с нещо приятно, отпускащо, докато не се уморите и не ви се доспи.

Избягвайте алкохола. Той не премахва депресията, може само да я задълбочи.



image


Защо на някои от нас празниците не носят радост?
Защото през този период по-остро се понася самотата, както и безпаричието.
За онези, които са загубили през годината близък човек, новата година предизвиква трудно преодолима носталгия.
Други са обхванати от невесели мисли за бързотечното време, за несбъднатите надежди и рухналите мечти и очаквания.
От натрупаната към края на годината умора някои не издържат допълнителния стрес, свързан с подготовката на празниците - трябва да се успее навсякъде, да се предвидят подаръци, да се пазарува, готви и т.н.

Ние очакваме да имаме един "идеален" празник. Много хора очакват на тази Нова година всичко да бъде необичайно, ярко, красиво, съвършено. Затова традиционият празник им носи раздразнение и разочарование. Все същите играчки, елха, същите салати, пиене, баница с късмети, шампанско, пожелания.

Ние възлагаме големи надежди на коледните празници.
Надяваме се те не само да разчупят делничната рутина, но и да да компенсират всичко лошо, което ни се е случило през годината., да ни вдъхнат надежда и изпълнят с радост. Очакваме всички в семейството ни да са по-добри и загрижени за нас, да получим много поздравления и хубави подаръци, изобщо около нас да е весело и да сме щастливи. Радио, телевизия и вестници ни заливат с новогодишни новини, реклами се стараят да събудят в нас желание да пазаруваме, да празнуваме, да се веселим, показват ни приказно щастливи хора сред любими и близки, които си подаряват страхотни подаръци.

Реалността често пъти не оправдава очакванията ни
и тогава идва разочарованието. Радостта изчезва в един миг. Освен това всеки празник събужда и спомени за отминали празници. Детският спомен за една чудна Коледа трудно се преодолява.

Когато започнем да правим сравнения с онова, което е било
и което няма да се върне, рискуваме да изгубим радостта си от това, което преживяваме в момента. Сравнението поражда неудовлетворение и още по-голямо разочарование.

За да имаме един хубав празник, не бива да си създаваме нереалистични очаквания. Да не зацикляме в сравнения.

Понякога потиснатото настроение обхваща хората, когато свършват празниците. След мързелуването и веселието преходът към работните делници е особено болезнен. Отново си спомняме несвършеното, отложените грижи и проблеми, затихналите конфликти. А да не говорим за финансовите проблеми след празниците, които стават толкова актуални.

Ако вече сте забелязали, че предстоящите новогодишни празници не събуждат във вас ентусиазъм и настроението ви не е много весело, може би някои съвети ще са ви от полза. Те могат да ви се сторят банални, но понякога не ни достигат най-дребни неща, за да се почувстваме по-щастливи. 

image
Планирайте празника предварително, без да изчаквате последната минута. Ако вече сте закъснели, постарайте се добре да разпределите времето, което ви остава до празника. Помислете кого искате да поздравите, в каква компания искате да посрещнете Нова година, какво и откъде трябва да купите.

image Не се опитвайте да направите всичко на най-високо ниво. Не се опитвайте да свършите всичко сами. Хората около вас в повечето случаи искат да помогнат и са готови да се включат в подготовката. Разпределяйки задачите сред приятелите и семейството, подготовката става много по-управляема.

image Повечето хора са с фиксирани доходи. Определете предварително сумата, която ще похарчите за подаръци и се придържайте към нея. Не изпитвайте вина, ако не можете да си позволите скъпи подаръци за най-близките и любими хора. И не забравяйте да предвидите в бюджета си всички разходи за хранителните продукти, които ще са ви необходими за празничната трапеза и дните след нея. Преразходът ще ви изпълни с тревога след празниците.

image Помислете доколко реални са вашите очаквания от предстоящите празници. Как си представяте идеалното посрещане на Нова година? Какво от този идеален празник можете да осъществите реално? Съобразете го със своето темпо и възможности. Организирайте времето си.

image Забравете миналото. Не бъдете разочаровани, ако празникът не се получава такъв, какъвто сте свикнали да бъде. Признайте си, че животът внася промени. Празниците не е задължително да са като в "доброто старо време", за да са приятни.

image Ако старите новогодишни традиции ви се струват скучни и са ви омръзнали до болка, измислете нови. Всеки празник се състои от традиции и ритуали, които с времето придобиват за нас особено значение.

image Опитайте се да се потопите в празничната атмосфера на града, в който живеете, да получите удоволствие от една разходка по украсените улици и магазини, посетете някакъв новогодишен концерт или представление.

image Общувайте повече с децата - с тяхната жизнерадост и непосредственост ще си спомните предишното си усещане на радост от посрещането на празника.

image Прекарайте празниците с хора, които ще ви подкрепят и ще се грижат за вас. Създавайте нови приятелства по време на празниците, само ако сте сами в необичайни обстоятелства.

image Ако в празничната нощ се почувствате разтревожени и неспокойни, дайте си почивка, усамотете се. Намерете тихо местенце, където да се отпуснете и да презаредите батериите си. Другите ще бъдат толкова погълнати от това, което става, че вероятно дори няма да усетят отсъствието ви.

image Празничните дни предполагат и пълни трапези с много вкусни неща, но все пак имайте мярка. Не пийте прекалено, доказано е, че алкохолът е депресант.

image Ако се чувствате потиснати, намерете с кого да поговорите за това. Борете се с желанието си да се изолирате от другите и затворите в себе си. Не се стеснявайте да помолите за подкрепа, ако ви е тежко. Не се опитвайте да отричате или да скриете чувството си на тъга. Много често възможността да споделите с някого какво изпитвате може да ви помогне.

image Зарадвайте някого: помогнете на някой друг да се почувства празнично. Спомнете си забравени приятели, вземете участие в благотворителност. Радост може да се почувства само, когато я споделите с другите.

image Намерете време за себе си! Не посвещавайте цялото си време на мероприятия със семейството и приятелите си.

image И кой ви е казал, че точно на Нова година трябва да правите личната си равносметка? Времето ще постави нещата по местата им. Затова просто се наслаждавайте на празниците, гледайте любимите си филми и ходете на гости! 

http://margaritta.dir.bg/2006/dek/05depres.htm



Тагове:   депресия,


Гласувай:
0



1. avangardi - Ваня, отново
12.12.2008 11:56
прекрасен и навременен подбор на истини.
Бъди щастлива и да те споходят красиви празници.
Поздрави!
цитирай
2. kalbotobg - !
12.12.2008 13:08
Като чета блоговете поглеждам календара да съм сигурен че празника не е утре. :)
цитирай
3. krotalka - Съветите са добри,
16.12.2008 11:59
казвам го от личен опит.

Добре си направила, че ги пускаш, дано повече хора ги прочетат!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 758241
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031