Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 10:00 - За виртуалния протест на българите ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 3678 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 16.01.2009 15:07


http://feelfriendly.com/
3817 протестират в момента.


Накъде да продължи виртуалният 
протест?
 
Накъде да продължи виртуалният 
протест?
 

Няма да се впускам в излишни 
подробности за това колко бързо 
и за колко време беше създаден 
този сайт. 

Искам да отбележа само, 
че домейнът www.feelfriendly.com, 
беше предназначен точно за един 
проект за подпомагане на 
гражданската активност. 

Искахме и все още искаме да 
отворим "площад" за идеи и 
съмишленици, както и пространство 
за обмяна на опит и помощ между 
участниците за активни граждански 
действия. 

Този сайт и активността в него, 
така както е сега, като "виртуален 
площад" за протести, надмина 
всичките ни предварителни очаквания. 
Това означава, че има нужда от него. 

Дори и сега парламентът да приеме 
исканията на природозащитниците 
и промени Закона за горите, дори и 
исканията на всички останали 
участници в  протеста на площада 
да бъдат удоволетворени, остават 
други теми, за които можем да 
се събираме на "виртуалния площад". 

Въпросите ни към вас са: 
Как да развием този "виртуален площад"? 
Какво искате да видите тук? 
С какво можем да помогнем за 
реализирането на вашите идеи, 
искания, визия за бъдещето?


ДАЙТЕ ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ .::. ПРИЗИВ .::. ОРГАНИЗАТОРИ
БЪДЕТЕ АДЕКВАТНИ! .::. БЪДЕТЕ ГРАМОТНИ!


Блогът на Юруков .::. Блогът на Петър


Тагове:   протест,


Гласувай:
1



1. avangardi - Ваня, ако позволиш!?
16.01.2009 10:56
МНЕНИЕ
10:54 Андрей Райчев, социолог: Имаше опити от определени политически сили и контролирани от тях медии да политизират протеста
15 януари 2009 | 07:13 | Радио „Фокус”

Андрей Райчев, социолог, в интервю за Национална радиоверига "Фокус"

Водещ: Господин Райчев, пред парламента е относително спокойно да кажем, там беше центърът на протеста, но той се разпростря на много места из града, включително и след самия него. Според вас този протест успя ли да покаже нещо, успя ли да заяви целите, които си беше поставил?
Андрей Райчев: Вижте, трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, защото това са много различни цели, това са много различни хора с много различни цели. Ако говорим за протеста чисто като младежки протест, той несъмнено успя. Нашите младежи излязоха, това не беше много масово, бих казал даже почти не беше масово, но някакви хора излязоха и заявиха гражданската си позиция. В същото време съвсем ясно видяхме тенденция и опити от определени политически сили и контролирани от тях медии, (...) малко периферно, но все пак, да политизират протеста...
Водещ: Да яхнат протеста. Това получи ли се?
Андрей Райчев: Да, да яхнат протеста и да получим вместо един много широк социален протест, както това е замислено, без определени искания, а просто показващи, както казват повечето от лидерите на тия, новите младежки лидери, казват, че така повече не може да живеем, да обърнат внимание върху трудността на живота, което е факт за всички, особено младите хора го чувстват много, да превърнат в опит за чисто политическа акция, каквито опити се направиха, и, както очаквах, не успяха. Все пак ако говори за най-важното, искам да направя уговорката, че е рано поради, може би имам частично впечатление, само от медиите. Утре, като прочетем вестниците, може повече данни да имаме, но големият въпрос беше колко души ще участват, значи колко голям ще е протестът. Ако говорим за хиляди, това е недостатъчно, ако говорим за десетки хиляди, това е сериозно, ако говорим за стотици хиляди, за каквото, разбира се, не можем да говорим, това би означало края на тази политическа система. Така че чувствата засега са смесени в смисъл, че, от една страна, е хубаво хората да протестират, да се изразяват, да бъдат граждани, от друга страна, все пак малко, да ви кажа, по наивен начин част от хората участват в чужда игра.
Водещ: А получиха се и известни ексцесии, има ранени жандармеристи, полицаи, 53 души са...
Андрей Райчев: Това не е понятно какво е. По една случайност, да ви кажа, аз, съобщиха по радиото името на един мой, на приятел, на приятелско дете, значи на един мой приятел детето, не искам да му казвам името, и те съобщиха, че е ранен от жандармеристи, много сериозно говореха. Аз пък се обадих на този приятел и се оказа, че просто на детето нищо му няма и не се е случило. В този смисъл нека да изчакаме, за да правим тези заключения, малко да стихнат страстите. Не става дума за 100 години, нали, утре да видим какво ще стане.
Водещ: Утре протестът да видим как ще мине.
Андрей Райчев: Да, и да видим какво се е случило всъщност, защото нали разбирате.
Водещ: Ясно.
Андрей Райчев: А пък имаше няколко медии, които просто съвсем нарочно се опитваха да възцарят една атмосфера, която, ще ви кажа, моето дълбоко убеждение, не й трябва на България. Значи, това е атмосферата от близкото минало, или от по-далечното минало, когато, така, за щастие на някои политически сили хората бяха агресивни, помните, чупиха парламента, няма вече такива неща, палиха даже един път една къща. Някои си мечтаят това да се повтори. Значи, аз не мисля, че това е възможно да се повтори, но може да се организира. И тука целият въпрос е до каква степен... Но нека да изчакаме фактите.
Водещ: Да. В този смисъл един последен въпрос. Имаше и съобщение, и беше видно за увредени автомобили, за счупени стъкла, възражда ли се, да го наречем, професията провокатор в нашето общество?
Андрей Райчев: Това не е професия, а, така да се каже, мит на определени политически сили, а освен това хулигани има във всяко общество. Тука освен хулиганство, има едно ново въобще за света явление, което наблюдавахме в нашата съседка южна преди, съвсем наскоро, сега в момента в Париж много активно пак някакви такива работи стават. Това са изстъпления върху собствеността, което е характеристика на съвременния свят. Значи, отново ви казвам, тука качеството се определя от количеството. Ако говорим за единични случаи, това няма никакво значение, ако това стане стил, или как да ви кажа, обхване по-широки маси, това има огромно значение и е крайно неприятно за обществото.
Водещ: Благодаря. Андрей Райчев, който смята, че трябва да изчакаме и утрешния протест, за да направим съответни изводи, а и за да се разбере точно по време на днешния как са стояли нещата, доколко са успели в едно отношение и доколко – не. Благодаря, господин Райчев.
http://www.focus-radio.net/
цитирай
2. roksolana - Илче,
16.01.2009 11:21
Ще се постарая да преживея някак си присъствието на А.Райчев в моя блог :)

Хайде още едно мнение:

ЗНАЕМ ЛИ КАКВО ИСКАМЕ?
Основната антитеза в противопоставянето протест-примирение е "Няма кой друг!". И от нея идват някои изводи. Първо, да я закриваме тая държава и да си направим колективно сепуко. Щом няма по-добри от сега управляващите. И не само заради некадърността и неадекватността им, а защото едно общество, което няма алтернатива ЗА РАЗВИТИЕ, е наистина в ентропия, фалирало, нежизнеспособно. А вегетацията не е смисъл на човешкото /уж!/ съществуване. Впрочем, понякога се стряскам, когато чуя, че еди-кой си политик, чиновник, педераст или курва са "лицето на нацията". Ужасявам се - Боже, ако те са лицето, страх ме е да помисля какъв е задникът.

Второ, не "Няма кой друг!", а "Не позволяваме някой друг!". Придворни и бъдещи придворни политолози са на едно мнение - протестите не били по политическите правила. Трябвало оформени искания, трябвало партия-ръководителка, трябвало да се спазват каноните на политиката и демокрацията. Както ги разбират политиканите, политолозите, социолозите и всякаквите идиотолози у нас. Именно те не позволяват промяната. А ситуацията не подсказва, а крещи: иска се ПРОМЯНА! Не конкретно - по точки, по запетайки, а ЦЯЛОСТНА! Промяна на модела, промяна на методите, промяна на водачите /ако посмеем да назовем така политиците/.

Трето, властимащи, опозиция, цялата политсган се мъчат да ни убедят, че ТЕ са нещо отделно /политическа класа/. Властта трябва да се препредава в редиците им, промени са разрешени само с тяхно позволение и съгласие, само в рамките на мафията им. /Постотвам - нашите политици НЕ си съдействат с мафията! Те са част от мафията. Мафия не означава престъпност, а СЛИВАНЕ на политическа власт и престъпност!/ Затова - вместо "политкласа", нека употребяваме по-точното - мафията.

Четвърто, трябва да се обяви най-после ясно какво ни е необходимо? Реформи ВЪТРЕ във властта /размяна, подмяна, замяна/ или ЦЯЛОСТНА ПРОМЯНА? Реформите стават посредством съгласието на тези от мафията. И ние - от низините /според тях/ трябва само да приемем с радост поредната боя върху рухващите демократични декори.

Промяната е винаги насочена СРЕЩУ статуквото. И, тъй като статуквото са не само хората на власт, методите им, системата им, а статукво е избраната цел, статукво е пътят, статукво е идеологията... Дааа, става страшно!

Налага се да се разбере и каже ясно /най-напред всеки за себе си, после пред всички/ - искаме коренна промяна! Не искаме РЕФОРМИ! Искаме РЕВОЛЮЦИЯ!

И тук всичко свършва безславно. Остават само думите. Защото едно поколение не може да издържи две революции /всяка рязка промяна не само в политическата, икономическа, духовна система е революция/ подред или наедно. Защото революцията иска движещи сили, а ние сме в абсолютен психологически, духовен, политически застой. Защото революция означава отговорност - поне за започването.

А сред нас - срам ме е, но признавам! – няма не хора, няма човек, който да я разпали. Леки конфликти, симулация, боеве от местно значение - да, има достатъчно демагози и тарикати. Но за коренна промяна /която и аз се страхувам да нарека с истинското име РЕВОЛЮЦИЯ/ няма лидери. И така нещата спират и заспиват. Както и ние. Целта на "политкласата" е постигната. Хората са разочаровани, апатични, покорни. Властта на мафията е подсигурена за още време /година, две, десет - те знаят как да си я продължават/.

Така че - първото стъпало към ПРОМЯНА е осъзнаването КАК ЩЕ СТАНЕ? Какво ще стане - никой не знае, мърморим си „Дано, дано" и чакаме животът да дойде "по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден". И заспиваме в мечти.

Ах, да - някои тук и там просъне мрънкаме, вайкаме се, псуваме се...Но опасност няма. Всичко е под контрол. Е, ако някой се събуди - има палки. И накрая - Преди време един приятел препоръча на социолозите да направят едно изследване на тема: „Колко българи биха: 1. Извършили незаконен силов акт срещу властта. 2. Одобрили такъв акт. 3. Помогнали на извършителя на такъв акт. 4. Помогнали за осъществяването му чрез бездействие. 5. Укрили извършителя. 6. Осъдили такъв акт. 7. Предприели активни мерки, за да попречат.” Боя се, че резултатите от подобно проучване биха били скандализиращи. Станалото пред Народното събрание убеди младежите, че няма на кого да разчитат, освен на себе си. Ние, по-възрастните, сме свикнали да се примиряваме. Те - не.Очаквам тепърва да се заговори за незаконни и нелегални сдружения, целящи сваляне на управляващата класа. При диктатура това е неизбежно.

П. С. Впрочем, властта им подсказа какво да правят. Тя първа употреби бомба срещу тях. Акъл море…
http://genekday.log.bg/article.php?article_id=18797
цитирай
3. ignatkan - Андрей райчев за сетен път показва от коя страна на барикадата е
16.01.2009 18:06
Как така социални искания,искания за промени в закони да не са политически.А да не са сексуални?Не разбирам този човек каква социология е учил.
За жалост,протестът се яхна от управляващите.Много,много жалко - организаторите да се договарят с тези,срещу които протестират.Такова съглашателство и безхарактерност.
Жалко за децата ни!
цитирай
4. july26 - Здрастиии...гледам си се поразпалила....няма лошо...!
22.01.2009 10:38
Репликирам...първото стъпало към промяна е не КАК ЩЕ СТАНЕ? ЗАЩО ЩЕ СТАНЕ е според мен! Трябва да има причина и цел, после следва начина!
Друга реплика....РЕВОЛЮЦИЯ не може да има, не само в БГ, но и в света май вече няма как! Ленин успя навремето, но тогава имаше най-слабо звено...и т.н.Сега целият свят е оплетен във финансова мрежа и това което наричаш МАФИЯ, е със световен размах! Ако навремето имаше девиз" Пролетарии от всички страни,обединявайте се!", то това е девиз на мафията към днешен ден и , според мен, този процес на обединение е приключил! Или почти е приключил! И в тоя смисъл една РЕВОЛЮЦИЯ няма място, защото никой няма интерес да стане лидер и да поведе към нещо, което ...го няма просто! Няма цел, достойна да бъде следвана и постигната, и да се жертваш за нея ако трябва! Няма класи и рязко противопоставяне! Осама бен Ладен не прави ли всъщност нещо като революция?! Обаче..?! Липсват общохуманни идеи, и общовалидни в момента, света е хипнотизиран от мечтата за лесно забогатяване, сладък живот, секс и т.н. За цял свят говоря, не само у нас! И ти би трябвало да го усещаш всичко това! Що се отнася до младежите,те са още по-мързеливи и от нас, още по- ненаясно със себе си,също нямат други цели освен пари и лесен живот! Най-общо , разбира се!
И не си права,че има диктатура, тук просто не си права!
Не говоря за запазване на статуквото, макар че то в момента изглежда за мен поне най-приемливо и правилно, предвид ставащото в света със финасите и т.н.! За динамично статукво съм, народа трябва да иска и натиска, но да иска и натиска и себе си също, писал съм по въпроса! Не може само да искаш, трябва и да даваш! А ние повечето искаме, така сме правили повече от петдесет години! Как се раждат лидерите? Ами, трябва да има обстановка, необходимост, условия...Щом не се получава, може би означава,че няма към какво да се води, няма вярна посока! Мащабите отдавна не са в границите на една държава,така че каквото и да си говорим, Маркс отново е прав. Защото щом свободата и правата на човек се простират в рамките на Земята, същото важи и за мафии, революции, пропаганда, и каквито и да било други промени!
Малко разхвърляно се изказвам, но понеже ме предизвика...Няма гняв, не споря с теб, излагам само гледна точка! Смяната на една мафия само ще замени ключовите играчи начело, всичко останало ще остане същото! Я ми кажи това с газа защо и как стана според теб, заради Путин или заради едни по-глобални интереси на САЩ и ЕС? И защо в Скандинавия например не правят революции? Не опира ли и до хората и манталитета им, очакванията им от другите и от себе си! Та там са най-високите данъци, а в крайна сметка живеят по-добре от много други нации! А ние правим революции,вместо да си запретнем ръкавите и да работим! За себе си първо, после и за обществото! Нашето мнение е ,че първо обществото ни е длъжно за нещо, пък след това ние на него! Не мислиш ли, че съм прав?! Ще ми е интересно да чуя твоята гледна точка!
Не ми се сърдиш, нали?
:)
цитирай
5. roksolana - july26,
27.01.2009 12:13
Като гледам...ако някой се е разпалил тук, определено не съм аз :) Аз съм спокойна като сфинкс...
Коментарите ти са за автора на мнението - genekday в log.bg. /публикувах го в контекста "размяна на мнения, но чужди" :)/
Само за скандинавските страни да си кажа мнението. Манталитет едно на ръка...А социалната /и не само/ политика на д ъ р ж а в а т а, ангажираността й с проблемите на хората?

Не мисля, че има чувстващ и мислещ българин, у когото ставащото в България не предизвиква в ъ т р е ш е н протест. Е защо той да не се излее във в ъ н ш е н?
Друг е въпросът, че подобен протест изисква перфектна организация, която в момента липсва.
Нито една политическа сила не може да застане начело, защото читава политическа опозиция в България също липсва. Остава вариантът за протест, организиран "отдолу".
Кой ще смени сегашните юнаци, които предизвикват това "Писна ни!"?
Естествено, че не кристално чисти хора, защото такива в политиката просто няма.
НО...който и да дойде, би трябвало да е наясно, че не може да си разиграва коня както му скимне. Ако случайно му хрумне да започне да го прави - народът, който го е избрал, има право да го освирка и "да му каже, че не е прав"- меко казано. Това предполага наличието на едно будно и активно гражданско общество, каквото в България няма.
Повтарям - к о й т о и да дойде на власт, трябва да е сигурен, че народът не спи и е готов да си отстоява правата и интересите!
В това виждам смисъла на протестите - в отричането от тоталната апатия, а не в някаква кардинална смяна, която е просто невъзможна в момента - главно поради липсата на лидери, на личности, които да олицетворяват някаква неопетнена национална идея и т.н.
Това е много, много накратко...
цитирай
6. roksolana - ...
27.01.2009 13:59
От http://dreams.a-wake.net/ - в поста това е " Блогът на Петър" на последния ред.

"Протестът продължава !!!
Искам да благодаря на всички, които взеха и продължават да взимат участие в протеста.

С вашата подкрепа идеята на Милена & Teo се въплъти в нещо уникално и невиждано за мащабите на България.

Радвам се, че успях да бъда част от целия процес, за реализацията на който използвахме максимално ресурсите
на open source движението: блога [WordPress], както и скрипта, който брои протестиращите (макар и да търпя две [1, 2] основни промени) са с отворен код - Боян навърза с Ajax човечетата пред народното събрание, а аз свързах първа страница,
така че на нея са се появяват най-новите публикации в блога (+ инсталацията).

Има още нещо, което за мен е уникално макар и не толкова централно, както е предмета и самият протест:
ефекта на екипната работа - това е нещо, твърде трудно за осезание от нас българите (за съжаление), но както сами виждате - резултата може да бъде несравним. Именно защото, когато всеки си тежи на мястото и си върши работата - нещата вървят."



цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 760062
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930