Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 09:40 - Уррра, товарищи!
Автор: roksolana Категория: Политика   
Прочетен: 1664 Коментари: 8 Гласове:
0




И да вдигнем чаши за нашите мъдри държавни мъже!
Сега вече остава само едно: при раждането на всяко бебе да му имплантират в мозъка малък радиопредавател и така другарите ще знаят всеки един човек във всеки един момент къде се намира. 
С напредването на техниката и демокрацията радиопредавателчето може да се комбинира с малка камерка. Така де, не е съвсем достатъчно като информация само къде се намира човек, добре е и да се знае от другарите аджеба какво точно прави този човек по това време на това място.

Така че има още тостове да вдигаме...Явно ни харесва...


http://thetruth.blog.bg/viewpost.php?id=158205 :
МВР вече ще следи и всички контакти в интернет МВР ще знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа. Това става ясно от публикувана вчера в "Държавен вестник" съвместна наредба на вътрешното министерство и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Данните за действията в интернет, както и за разговорите ни по фиксиран и мобилен телефон ще са достъпни в реално време за служба "Оперативно-техническа информация" на МВР, но без самото съдържание на разговорите и кореспонденцията. Те, както и досега, ще се предоставят от операторите по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, т.е. след решение на председателя на окръжния съд.
Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. "Това означава министерството да има достъп без човешка намеса и без самият оператор да знае, че някой отвън следи данните", обясниха експерти.
Телефонните оператори вече са осигурили такъв достъп, тъй като и досега в законите имаше такова изискване. Те съхраняват данни за това от кой номер е дошло повикването, от коя клетка, ако обаждането е от мобилен телефон, и колко време е продължил разговорът. Новото е, че обхватът се разширява и с тотално следене на интернет, което ще започне от 15 март догодина. Вече ще се събират данни за времето, в което потребителят е седял в мрежата, за изпращача и получателя на всяко съобщение, както и за началото и края на разговорите в мрежата през програми като Skype. Информацията трябва да се съхранява от операторите в продължение на 12 месеца. Това изискване е записано в директива на ЕК от 2005 г. и новия Закон за електронните съобщения. Целта е да се предотвратяват и разследват сериозни престъпления и тероризъм.
Наредбата изисква всяка година до 31 март операторите да дават отчет на министъра на вътрешните работи колко пъти са предоставяли събраните данни на компетентните органи - прокуратура, следствие, спецслужби и др., колко пъти не са могли да го направят и по какви причини. Тази информация ежегодно ще се праща и на Европейската комисия.
Както се очакваше, интернет доставчиците възразиха остро срещу някои от новите разпоредби. Собственикът на Bol.bg Димитър Ганчев обясни, че когато наредбата е дискутирана с бранша, в нея не е имало изискване да се дават данни за телефонните разговори през интернет, което изисква големи допълнителни разходи. "Освен това става въпрос за пряка намеса в един пазар, който досега не бе регулиран от правила. Не знам и как отговаря новата наредба на директивата на ЕС за анонимния достъп до интернет, но според мен противоречи", коментира Ганчев.








Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - A
31.01.2008 10:32
Армагедон май наближава?
цитирай
2. roksolana - ...
31.01.2008 10:39
Зависи кой как си представя Армагедон...
Може и в момента да си върви...
Никъде не е писано, че това е някакъв едномоментен акт, нали?
цитирай
3. svoboda64 - Big Brother is always watching YOU:))
31.01.2008 13:46
Западните ми колеги отдавна алармират за това. От 2005 година насам натискът се увеличи поради "заплахата от тероризъм". Удобно алиби, нали? Приканват ни, най-любезно може би?, да ни спасят от заплахата като ни лишат от свободата... Стар трик на модерната държава:))

Поздрави!
цитирай
4. drona - тя държавата
31.01.2008 15:11
се крепи основно на страховете ....
цитирай
5. svoboda64 - @drona,
31.01.2008 15:15
Трябва ли тук да извикаме: Ура за чичо Хобс! Който ни създаде представата, че държавата ще ни спаси от "войната на всеки срещу всеки":))
цитирай
6. darkman - ТИПИЧНО ОРУЕЛОВСКА ДЪРЖАВА
31.01.2008 17:01
сме, или пък като ония на Олдъс Хъксли от "Прекрасния нов свят"!
Ама имало Европа, лично човешко достойнство... кой ти бръсне. Важното е да се върне маниащината на проследяването.
цитирай
7. evrazol - Когато могат да ти надникнат навсякъде
01.02.2008 09:28
Ще се наложи да приемеш есхибиционизма като религия и стил на поведение. Само избраните ще бъдат облечени. "По балтоните ще ги познаета"
цитирай
8. drona - @svoboda64
01.02.2008 12:11
ох, моля те да не задълбаваме чак толкова щото ще се намери някой да изведе необхдоимостта от държава от психологическия проблем за другия, чуждия и прочее .... обаче кое е причината и кое следтсвието ....

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 759902
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930