Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2008 13:47 - Българският ГУЛАГ
Автор: roksolana Категория: Политика   
Прочетен: 1483 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 05.08.2008 15:43


  Българският ГУЛАГ
Свидетели

сборник от документални разкази за концлагерите в България
съставители Екатерина Бончева, Едвин Сугарев, Свилен Пътов, Жан Соломон
1991
"Всеки разказ в тази книга крие по една човешка драма - и тя не приключва, а започва с лагера. След нея следват изселванията, периодичните разпити в МВР, обществената изолация, невъзможността да упражняваш професията си и какъв ли не тормоз над теб и твоите близки, над твоите деца. Една смазваща антология на човешкото страдание, което никакви покаяния не могат да изкупят. Дори и сега, след толкова много години, много от тези хора изпитваха страх. Някои не поискаха да публикуваме имената им. Разбирам ги и мисля, че този страх не е безоснователен. Затова наш дълг е да запомним тяхното минало, да впишем тяхната болка в историята на тези позорни десетилетия. Защото стара истина е, че който не помни миналото си, е осъден да го изживее отново."
Едвин Сугарев


Секретното дело за лагерите
Христо Христов
ИК "Иван Вазов", 1999
Книгата е единственото документално изследване на 48-те секретни тома по дело №4/1990 на Прокуратурата на въоръжените сили и последвалия съдебен процес за последните лагери на комунизма край Ловеч и Скравена. Изградена върху оцелелите архиви, документите и свидетелските показания, събрани от Прокуратурата на въоръжените сили, книгата за първи път разкрива редица неизвестни факти и събития не само за създаването и закриването на последните лагери на комунизма край Ловеч и Скравена, но и проследява дейността на партийни функционери, замесени пряко в създаването на лагерите. Читателите могат подробно да се запознаят с тайните решения на Политбюро на ЦК на БКП, толериращи разправата с политическите си опоненти веднага след 9. IХ. 1944 г. чрез терор и повсеместно въдворяване в политически лагери. Проследена е и политиката на БКП през първите години на режима на Тодор Живков, засягаща и предвещаваща създаването на секретния и най-жесток лагер в България - този край Ловеч.


Горчиви истини. Свидетелства за комунистическите репресии
изд. АСЕТ, София, 2003
Сборник изповеди на оцелели от затворите и концлагерите


"Строго открито, ДС - агентура, досиета, жертви”,
книга 1

Димитър Баталов
изд. Български писател,С.2005
Двамата братя на автора са екзекутирани през 1952 г. в Пазарджишкия затвор. Авторът и баща му са дългогодишни политически затворници и концлагеристи. Публикувани са оригинални документи на Държавна Сигурност. Книгата описва залавянето и съденето на горяните, както и упражнявания надзор върху автора след излизането му от затвора.

България в секретния архив на Сталин
изд. РТ АГЕНЦИЯ, София 2005
Секретни решения на Политбюро, тайни договори, стенографски протоколи от архива на Сталин в периода 1944 до 1953. Документите разкриват механизмите на съветизацията на България, ролята и поведението на българските комунистически водачи.


Писахме да се знае, Книга I:
Без съд и присъда

Съставител: Васил Станилов
изд. Работилница за книжнина "Васил Станилов", 2005 год.
Свидетелски разкази за масовите убийства на представители на българския национален елит след деветосептемврийския преврат 1944.
Писахме да се знае, Книга II: Жертвите на Народния съд
Съставител: Васил Станилов
изд. Работилница за книжнина "Васил Станилов", 2006 год.
Съдебни присъди, лични свидетелства, разкази на очевидци, спомени на потомци на осъдени в политическите процеси, с които по заповед от Москва беше унищожен българският политически, икономически и културен елит, за да бъде успешно съветизирана България.


Българската православна църква и държавата 1944-1953
Даниела Калканджиева
1997
Изследване върху взаимоотношенията между Българската православна църква и държавата през 1944-1953, извършено на основата на богат архивен материал. Разкрива механизмите, чрез които автономната БПЦ е подчинена на тоталитарната държава. Публикувани са множество неизвестни и слабо познати документи, факти и събития.


Още заглавия:
http://www.geocities.com/decommunization/Books.htm

РАЗКАЗИ  НА  БИВШИ  КОНЦЛАГЕРИСТИ  ОТ  БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ  КОНЦЛАГЕРИ:
http://www.geocities.com/decommunization/Testimonies.htm




Гласувай:
0



1. cornflower - сборникът
05.08.2008 13:57
може да се продължи и в днешно време с нови ракурси на човешките драми - изселвания и обществена изолация и т н.
има ги - ДНЕС!
цитирай
2. watchtowerman - Дълбок поклон
07.08.2008 11:42
пред смазаните човешки съдби и души. Но смятам, че тепърва ще трябва да се описва как регионалните концлагери се трансформираха в годините на прехода в тотален, национален, общодържавен. От това ново национално прочистване на базата на идеологията и проведено с финансово-икономически мероприятия, милион и половина българи умряха преждевременно - от глад, недохранване, мизерия, тотално лишени и от здравеопазване, друг милион и половина избяга в чужбина. И в страната остана - поколение осакатено физическо - от недохранване, морално и духовно дрогирано и зомбирано от медиите под контрол, и - кастата на олигарсите, обградили се с 200 хилядната армия от телохранители, биячи, екзекутори. Този качествено нов Геноцид беше и се извършва под погледа на Нова Империя - симбиоза, конвергенция между комунизъм и капитализъм. Само че в тази нова епоха последните думи не носят вярна идентификация - защото в света вече става въпрос САМО за идеологията на Парите...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 758257
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031