Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2008 13:08 - Закон за едното кебапче
Автор: roksolana Категория: Други   
Прочетен: 6128 Коментари: 34 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2008 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Това словосъчетание се роди в главата ми, докато четях новината за откраднатото кебапче за 0.49 лв.
   По аналогия с т.нар. "закон за трите класчета", приет на 7 август 1932 год. по инициатива лично на другаря Сталин. Официалното название на закона е: "Закон за защита на имуществото на държавните предприятия, колхозите и кооперативите и укрепване на обществената (социалистическата)  собственост". По този закон са осъдени - по различни сведения - от 183 000 до 800 000 души. За присвояването на колхозна собственост законът е предвиждал лишаване от свобода от 5 до 10 години - в концентрационен лагер.
   Защо "за трите класчета"? Защото по този закон са били осъждани и хора, откраднали дори няколко класа от колхозното поле. Защо им е да крадат житни класове? Ами защото става въпрос за 1932, 1933 година, когато свирепствува масовият глад по време на колективизацията, отнел живота на милиони хора. За последен път масов глад със смъртни случаи от глад по тези земи има през 1946/47 година.
   Обаче: по данни от проучването на организацията на ООН по продоволствията и селското стопанство през периода 2000-2002 година в Русия са страдали от глад 4% от населението (5,2 млн души).

    Питам се: какви данни може да ни даде едно подобно проучване за България днес?

    Но нещо много се отклоних от конкретната новина.
    Напълни ми душата.
    Първо: веднага пред цяла България е изнесено пълното име на престъпничката. Така де, всички трябва да знаят кой конкретно краде в тази държава!
     Второ: полицията, известена от управителя на обекта – Георги Грозданов, е реагирала просто показателно-перфектно. Браво, български момчета, браво, български орли! И иззели кебапчето с разписка? Евала! Какво друго да каже човек? Колкото до г-н Грозданов, може да се направи едно плахо предположение, че в миналия си живот е бил активен чекист  през 30-те години на 20в., но кой го знае?
    Трето: ще бъде съдена тази крадла, браво! Точно така, крадците - на съд! Крадците трябва да лежат в затвора! 
     Обаче нещо ме смущава това, че може да се отърве само с едната глоба от 100-300 лв. Законът за едното кебапче предвиждал такъв вариант за по-маловажните случаи.
      Не, категорично не съм съгласна, че това е маловажен случай! И какъв е тоя член 194? 
      Само чл.195! - За кражба наказанието е лишаване от свобода от една до десет години. Десет години! Максимум! Цяло кебапче е това, не е шега работа!
       ал.1! -  ако е извършена във време на пожар, наводнение, корабокрушение, катастрофа, война или друго обществено бедствие; 
       Сега, ако някой ми каже, че това , което тресе България в момента не е обществено бедствие, равно на пожар, наводнение, корабокрушение, катастрофа и война, взети заедно....
       Да се приложи закона в цялата му строгост! Кражба в особено големи размери във време на обществено бедствие!

       Ама много ми хареса този член 195! Не мога да му се нагледам и да му се нарадвам! Гледам тук и други прекрасни алинеи имало:
        (2) За кражба в големи размери наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния. 
         (3) Наказанието по ал. 2 се налага и за кражба на взривни вещества, огнестрелни оръжия или боеприпаси от структурните звена на Министерството на вътрешните работи, от Министерството на отбраната, от Българската армия и от структурите на подчинение на министъра на отбраната, от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". 

         .......Обаче те май се отнасяха за друга новина.... Нещо там не разбрах някой бдителен чекист на минутата да е извикал полиция, която да е готова да пише разписки и т.н.
          Но....Да не смесваме нещата! Ред трябва да има в тая държава, нали така!

          Господи, моля ти се, смили се над Родината ми!
          Знам, че помагаш само на този, който сам е готов да си помогне. И все пак.........

   




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - И все пак. . . . законо е вратник у ш...
10.07.2008 13:22
И все пак....законо е вратник у широко поле. Само улавите минуват през него (или ги прекарват). За другия случай кой ще излезе виновен - охраната. както при пожара във влака - шафнера. Когато иде реч за човек от простолюдието, закона е много пъргав, но иначе.....
цитирай
2. demoniceye - Какво се занимават...
10.07.2008 13:31
Да осъждат виновницата и толкоз, все пак едно кебапче е това. А тия дето крадат с милиони, ааааааа не. Те са друго нещо. Никой да не ги закача тях, само да е посмял.
Ужас и безумие.
цитирай
3. rummi - да му мислят абсурдистите,
10.07.2008 13:31
действителността ги задминава с решителна преднина. далеч, далеч по-голяма от едни гърди.

защо ти е да измисляш абсурди, като просто може да прочетеш новините?
цитирай
4. blueskies - случаят кебапчето и липсата на състрадателност
10.07.2008 13:36
и морал. що за хора биха си позволили да унижават по тоя начин една гладна жена? що за чудовища биха писали дописки по вестниците, за да унижат още повече бедната и гладна жена? когато прочетох информацията, щях да изхвърля с погнуса вестника на боклука! защото само боклуци могат с лицемерието си да се преструват на "смирени" богомолци пред чудотворните икони на Светата Майка Богородица, а в делата си да вършат скверни и осъдителни неща! та на съда и морала са изправени журналистите, писали за абсурдната случка, охраната и собственика на магазина, полицаите. а, щях да забравя и останалите клиенти на магазина в момента на случката! ни един ли не се намери да плати 49 стотинки за кебапчето на жената? ни един ли не се намери да й купи хляб? не, не чакам това от никого! мога само да съжалявам, че не съм била там, за да купя на жената храна. и това между другото, беше първата ми неволна реакция
цитирай
5. roksolana - rummi,
10.07.2008 13:37
Така е.
Абсурдистите са в тотална криза на жанра.
цитирай
6. roksolana - demoniceye,
10.07.2008 13:56
В предишния ми пост има една снимка, на която пише: "Открадваш милион - отиваш в парламента. Открадваш сандвич - отиваш на гробищата". Май не само у нас е така....
цитирай
7. rummi - не само у нас е така,
10.07.2008 13:57
но само у нас можем да променим положението.

цитирай
8. krotalka - Както се казва,
10.07.2008 14:00
за кокошка, няма прошка
за милиони, няма закони!

Големите апаши никой не ги закача. Замазват очите на хората с кокошкарски истории. Симулират дейност!
цитирай
9. sisilia - mashala
10.07.2008 14:02
mnogo si mi prava Roksolana,suglasna sum napulno s teb,no dokato za leka nosht si 4etem zakon4etata,to na sytrinta shte sa ve4e ostareli ta dori i za edno kebap4e....kato nay4ix novinata taka se natujix ,4e mi mina prez glavata ,a stryva li si da se vurna v bg......ne nikoga nebix se ynijila da se vurna i da me komandvat razni fesove i patyri i gladni policai da me spirat na magistradata i s naxalno da me zplashvat samo i samo da im bytna 10 evro i produlja .....mnogo vuprosi bez otgovor ...ogladniavame burzo-ostariavame bavno
цитирай
10. kalbotobg - Ako...
10.07.2008 14:03
Ако Валйо Топлото беше питала сега щеше да се е измъкнала с кебапчето и едно мъмрене ...
цитирай
11. tagarski - Откъде се краде безнаказано?
10.07.2008 14:16
Публикацията е отлична, почитания към авторката!
Но бих добавил, че голямото крадене, буквално разграбване в България се извърши и продължава да се извършва спрямо държавната и общинската собственост, т.е. спрямо това, което принадлежи на нацията или на гражданските общности...
Защо тогава държавата и държавниците не се грижат и не опазват нашата собственост така, както си я опазват частните собственици?
Аз съм отвратен от шума, който се вдигна около тази нещастна кражба, когато бивши военни публично и конкретно разказват за начините, по които се е крало в Челопечене, а главният прокурор изпробва чувството си за хумор спрямо двамата пазачи от охраната...
Главната вина и отговорност за разграбването на България носи тая отвратителна пасмина, която се нарича политици, държавници, държавни служители...
цитирай
12. roniabg - трагични сме направо
10.07.2008 14:37
сещам се за "Ориент Експрес", където в прав текст се казваше, че властите трябва да отчитат дейност, за да изглеждат добре. големите трафиканти са напълно недостижими, но други си е да хванеш някой миролюбив растафар или хипар, който си пафка за кеф, и буквално да го унищожиш.

а тук дори не става въпрос за единия кеф, а за оцеляване.

но докато има постове като този, има надежда поне между нас, "обикновените" и "случайните", да остане човещина.
цитирай
13. анонимен - А за фойерверките в Челопечене са ...
10.07.2008 16:01
А за фойерверките в Челопечене са виновни...двамата старци пазачи:) Да се обзаложим,ако искате:)
цитирай
14. blueskies - роня, лошото е че и обикновените и случайните
10.07.2008 16:05
клиенти в магазина, които са присъствали на срамната случка не са направили нищо! с чиста съвест мога да кажа, че аз никога не бих постъпила така! и още нещо - не само бих платила кебапчето, но и бих взела хляб на жената! и то ей така, от себе си, защото такива са моите ценности, защото не мога влизам в магазина и да правя покупки за 50 лева, а в същото време да арестуват и унижават жена за 50 стотинки!
цитирай
15. roksolana - tagarski,
10.07.2008 16:10
Усещанията ни са сходни. Докато четях за това, ме обзе такова ОМЕРЗЕНИЕ...Бяс. И гняв.
цитирай
16. roksolana - blueskies,
10.07.2008 16:13
Опитвам се да си представя хората, които са били наоколо в този момент. И се моля да не съм права, като си представям как са се парализирали и никой не е посмял да се намеси, за да не пострада случайно и той по някакъв начин. Ами ако го обявят за съучастник в престъплението? Не обвинявам никого, защото знам, че това е естествената психологическа реакция на малкия човек в подобна ситуация - разправии, полиция....Вбесява ме недосегаемостта на "големите" на фона на морето от малки, наплашени, осъзнаващи беззащитността си пред т.нар. "закон" хора.
цитирай
17. avangardi - Ваня, поздравленията за постинга,
10.07.2008 16:35
още когато стана случката исках да го отразя, но нямаше да мога да го напиша като теб!
Бях много ядосана първо не на закона, а на управителя и охранителите на магазина.
Правилно в коментариите е отбелязано, че са лъжливо набожни и милосърдни хора. При тази случка можеха да пишат брак кебапчето или фира, можеха наистина да го платят от джоба си, а можеха и цяло пакетче с кебабчета и хляб да й дадат. А те седнали да се поздравяват колко са бдителни и пращат жената в полицията! А закона си е закон, той трябва да се спазва. Не осъждам изпълнителите на закона, а законотворците. Не може да намалиш присъдата за склоняване за проституция и трафик на жени, които са бити и малтретирани, на 2 години. Не може да се взривяват военни складове, а да са двама гарда пенсионери. Не може да оправдаваш хора крали милиони и да ти се хилят нагло от затвора или от парламента и европарламента. Не може да се кичиш като коледна елха със злато (на същите им правят дарения), а народа да мизерства. Не може на болни хора да се отказва правото на лечение или има такова, ако има дарение и т.н. и т.н. Бясна съм дори и сега. Постингите, които публикувам са копи-пейст, защото подавам сигнала какво ме вълнува, а ако го напиша със свои думи бих ги заклеймила. Дотегна ми от търтеи и Закона трябва да е равен за всички.
Ваня ти беше написала в постинга крилати мисли - ето една на Гайдай, която е в пълна сила:
"Операция Ы и другие приключения Шурика"

Кто не работает, тот ест! Учись, студент!

Чета два толкова различни, а в същото време, приличащи си до неузнаваемост и взаимнодопълващи се постинги!
Поздрави Ваня за теб и за Гери!
Евродепутатите не носят "Прада"
http://geryordanova.blog.bg/viewpost.php?id=208168
цитирай
18. stealth - Законът трябва да се приложи в ця...
10.07.2008 17:58
Законът трябва да се приложи в цялата му сила.Ако всеки открадне по едно кебабче,ще настъпи съветски глад!
цитирай
19. chara - за кебапче - толкова
10.07.2008 19:00
за разрушаване на чужд газопровод - съоръжение с повишена опасност - НИЩО!!!
при едно условие ...
името ти да е Валентин Златев ...
цитирай
20. gor - N 19
10.07.2008 20:14
Ти май говориш сериозно? Може би си кебапчия, а? :)
цитирай
21. roksolana - Илче,
10.07.2008 20:40
То и аз нямаше да мога да го напиша като мен веднага след случката :-7 - прекалено силни бяха емоциите...
Права си - имало е много варианти на развитие на ситуацията.
Този, на който станахме свидетели, е възможно най-позорният.
цитирай
22. roksolana - stealth,
10.07.2008 20:49
Едва ли ще се стигне до там. Кой ще тръгне да ти краде сега кебапчета след тази показателна акция?
Сигурна съм, че и охраната на всички кебапчета в България ще бъде засилена.
Виж, за охраната на разни складове с боеприпаси - не знам...
цитирай
23. roksolana - chara,
10.07.2008 21:05
Обаче туй чадърът наистина се оказва много полезен предмет. И колкото по-високо е разтворен, толкова по-защитен се чувстваш. Да му мислят тези, които си нямат чадър. Но те са много нужни на обществото! Нали все с някой трябва да работят полицията, съдът, прокуратурата...
цитирай
24. stealth - Роксолана, няма съезмеримост м...
10.07.2008 21:11
Роксолана,няма съезмеримост между боеприпасите и кебабчетата.С първите империалистите-капиталисти трепереха, а с вторите се затваряше устата на народа!
цитирай
25. roksolana - rummi,
10.07.2008 21:21
"не само у нас е така,
но само у нас можем да променим положението".

По принцип - да.
Реално - как? И кой?
цитирай
26. kusmet4e - За убийство - условна, за кебапче - 10 години...
10.07.2008 22:23
Едно единствено име ще спомена, за да поясня - Стависки. Това е, няма коментар.....
цитирай
27. rummi - @26
10.07.2008 23:00
например, да изпратим жалба към омбудсмана - може и онлайн

цитирай
28. roksolana - rummi,
11.07.2008 10:07
Сега остава да кажеш как точно се прави това.
За да няма: ама не знаааам, ама не моооога, ама много съм заееет/а/....
Като не сме били на мястото да платим на жената кебапчето, но сме възмутени....поне това можем да направим, за да сме съпричастни...
цитирай
29. rummi - http://www.ombudsman.bg/
11.07.2008 12:39
снощи открих сайта на омбудсмана и видях, че може да се подават жалби и онлайн.

оттук нататък - струва ми се, че един линк към постингите по въпроса с коментарите би била достатъчно жалостива жалба, но може да отправим и запитване става ли така
цитирай
30. nonstop - :)
12.07.2008 17:42
Добре си го написала :)

Поздрави!
цитирай
31. анонимен - дааааааа това е България
12.07.2008 19:47
Наистина тази новина накара много хора да се изумят в каква държава живеем...всички вие давате примери за това, кой какво направил и какво получил. И от къде го знаем всичко това? От медиите, от вестниците, телевизиите, от журналистите, които по принцип толкова мразим. Ние искаме да си живеем безметежно и щастливо и да не слушаме как някоя гладна жена е посегнала на чуждото за да се нахрани

"blueskies - случаят кебапчето и липсата на състрадателност
10.07 13:36 и морал. що за хора биха си позволили да унижават по тоя начин една гладна жена? що за чудовища биха писали дописки по вестниците, за да унижат още повече бедната и гладна жена? когато прочетох информацията, щях да изхвърля с погнуса вестника на боклука! защото само боклуци могат с лицемерието си да се преструват на "смирени" богомолци пред чудотворните икони на Светата Майка Богородица, а в делата си да вършат скверни и осъдителни неща! та на съда и морала са изправени журналистите, писали за абсурдната случка, охраната и собственика на магазина, полицаите.

Тъй, тъй, ако гадните журналя не бяха написали тази случка и през ум нямаше да ни мине, че това се случва в България. Мръсници с мръсници, развалиха ми рахатя, дето си мислех, че в тази държава всичко цъфти и връзва.....
цитирай
32. анонимен - тъпо!
12.07.2008 23:33
ма това много тъпо бре! тоя си плаща някъде май... и коментарите така. браво народе!
цитирай
33. roksolana - ...
12.07.2008 23:49
анонимен 33 се опита и той да каже нещо горкият
цитирай
34. roksolana - анонимен 32,
12.07.2008 23:57
Аз останах с впечатлението, че blueskies говори за някаква вестникарска интерпретация, унижаваща жената.
Това, което аз четох, беше неутрално поднесена информация, която наистина е добре, че я има.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: roksolana
Категория: Други
Прочетен: 761104
Постинги: 391
Коментари: 1316
Гласове: 9719
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930